Thursday, October 22, 2009

css joomla



Tarikh : 19-21 oct 2009
Tempat : tingkat 3, menara selatan, JAIS
Tajuk : Cascading Style Sheets Joomla


saje nk citer pengalaman kursus kat tempat org...kalu sblm nie sama ader mmg tempat khas untuk berkhusus atau anjuran bahagian sendiri...dapat surat suh attend course nie pun dh agak lewat...sbbnyer kena ganti bos...w'pun bkn bidang ai..tp take as a new knowledge... punyer la tak xcited nk g, ai bleh lak lupa nk pinjam laptop siap2 kat opis...balik rumah ari jumaat tu baru igt...mintak2 ader laptop free kat opis...sbb ari isnin tu ader perasmian web jabatan ....maner la tahu diorg pakai laptop plak...lagipun laptop untuk pinjaman bukan byk pun kat opis...nasib baik la pagi2 isnin tu ader laptop...bdk teknikal pun ader yg datang awal.....

nk g JAIS ai numpang lieya je...ater maner ai reti bwk kreta..lagipun dekat...kalu jauh bleh booking transport opis....sampai sana 1st day kami terawal plak...lps b8fast mula course...trainer iran...tp dh lama kot duk malaysia..bleh ckp skit2 in BM...tp yg byk nyer BI ar..dh la slow suara dia.....slang pun xbrape nk paham...dh la ai nie fail BI....lieya ckp suara dia romantik...

JOOMLA nie open source...so saper2 bleh blajar sendiri kalu ader kemahuan...bak kater cikgu firdaus..dia amik 3jam sehari sblm tdo...dh mahir dgn joomla nie.....bleh wat duit lagi....blaja sendiri plak tue..pergh.....bagus beto cikgu nie...dia bg tips.....dia cakap jadikan hobi blajar benda2 nie...lama2 bleh wat duit......jual produk.....mcm dia..br 25thn....dah bergerak sendiri...

bab blajar ok la......wat slice paling mencabar minda..balik rumah sakit kepala mcm nk demam...tp xdemam pun...yg kureng attend course ni urusetia dia xbrape friendly la.....mula2 aku igt aku sorang je yg perasan...org lain pun perasan gak....dlm ati je ai mengomel...tp ader sorang kakak dr m******h...selamber je sound....tp xpe la...yg tu off record...biar org2 yg atend course tu je yg tahu......yg sedih ari last...masa nk lunch...kesian kat shah dgn salawati dr MAIS..xdpt nk mkn.....mknan sumer dh abis....pinggan kosong pun xde beb.....





Monday, October 19, 2009

ini basikal....





...saya...mama saya cakap, minggu lepas saya demam banyak hari...mama cakap saya tak pernah demam lama mcm tue...ubat habis satu botol pun demam lagi...lepas amik ubat kat klinik seksyen 7...mama dengan papa amik ubat kat klinik seksyen 18 plak...kesian kat mama saya tak boleh tido mlm sebab saya kuat meragam...serba serbi apa yang mama saya buat...saya menangis jugak...tapi mama sabar...siang hari dia keje macam biasa...saya kat rumah pengasuh tak meragam macam tue...jadi hari minggu lepas mama cakap beli basikal baru...tapi kalu untie's dengan uncle's nak tahu...basikal nie saya beli dengan duit saya sendiri...mama dengan papa kan belom gaji lagi...jadi mama guna duit raya saya dulu..mam tak cakap plak nk ganti ke tak??? tak per la, nanti saya tanyer mama bila balik keje nanti.

saya dah ader basikal yang tokmie bagi...tp saya dah rosakkan...tp mama simpan lagi basikal tu...utk sepupu saya datang nanti,dia boleh main basikal tue...ke simpan untuk adik saya...itu pun kalu mama nk bagi adik kat saya...saya tak kisah...xde adik lagi pun xpe...sebab saya nie manja sangat dengan mama dan papa...

basikal nie mama saya yang pilih...saya terima je...papa pun xcakap ape2...papa memang mcm tue...suka sgt ikut idea mama...masa bwk balik basikal nie saya dh xcited nk naik...tapi mama xkasi..sbb dalam kreta,mama cakap maner boleh naik basikal dalam kreta...jadi saya naik kat rumah je...kat rumah mama bebel lagi kat saya..dia cakap saya nie baru 2tahun dh nk naik basikal...org lain 5,6 tahun baru ader basikal..tp saya diam je..saya beli dengan duit saya kan...


lagipun saya maner pandai kayuh lagi basikal nie...sekarang nie pun saya pandai naik je dan suruh diorg tolak saya...kalu mama dengan papa xtolak...mcm biasa saya akan nangis sekuat ati...biar jiran dengar...mama mesti segan dengan jiran2..jadi dia akan tolak saya...saya suka sangat....lepas dapat basikal..saya dah xdemam lagi...mama pun dah xbising2 lagi...


apa pun...tq kat mama dan papa....
....syafiq...ur hero

Thursday, October 15, 2009

anak bujang saya....


meh layang gmbr syfq....dh besar panjang pun anak ai ni kan....acik(penjaga syfq) panggil dia 'anak bujang' sbb dlm dia duk jaga bdk2..syfq yg paling besar....mulut pun ckp banyak...mula2 acik nie bahasakan diri dia "acik"...tp sejak jaga syfq nie dia dh tukar gelaran..."ibu" lak...sbb sblm nie yg jaga syfq dipanggil 'ibu' so dh sebati dgn syfq nie..saper2 yg jaga dia akan dipanggil ibu...mula2 acik kerap gak la tegur syfq....jgn panggil ibu.....dh...xleh nk tukar , ibu jgk yg syfq panggil kat dia...so....bdk2 lain (bwh umur 2thn) dia dh bahasakan diri dia ibu......

acik ckp..syfq ni nmpk je pendiam,serius.....tp mulut mcm bdk besar..kalu tgk kartun...dgr suara dia je duk bercerita...dlm bhs dia la......so, bdk2 lain sumer dgr dia crita....dia kan paling besar kat situ....mcm burung murai acik ckp........nk mkn ke..susu ke....mandi ke...dia mintak sendiri.........kalu nk tambah...xde dia segan2 dgn acik tu.....mntk je...acik pun senang jaga dia.....lagi satu perangai baru sejak duk sini..suka suh kiter dukung dia....sblm nie xde pun....riki2 dgn acik....rupanyer2...........sejak duk sini...acik suka dukung dia......diorg nie ader turn tau....time syfq....lps sumer bdk2 lain tdo....haaa...turn dia plak yg acik dukung..........acik nie lak....suka sgt dukung bdk2 nie............




jgn lak ader yg bertanyer...bila syfq nk dpt adik........malas ai nk jawap!!!


dah pindah pun...!!!

utk pengetahuan kwn2, secara rasminyer ai dah berpindah ke sini 1st oct ari tue...xde la buat mkn2 pun..cuma wat solat hajat dgn baca yasin sendiri2 je....so kebetulan dgn bulan syawal nie...rumah org lain sumer wat open house...tp rumah ai xde la buat...tp kalu nk dtg rumah tu no hal la..bila2 pun boleh...bkn bulan raya pun boleh....jgn la tunggu ader mkn2 baru dtg...nnt kalu nk dtg tpon je la dulu....nnt ai bg alamat....xde la ai nk tempek alamat rumah tu kat sini ye....jgn lupa...tpon dulu.....nnt ai sms alamat ye....lagi pun bujet xde..niat tu ader nk wat mkn2...tp kena ar kumpul dulu..kalu wat mkn2 nk juga meriah skit....nk ajak sumer kwn2 opis....jiran tetangga plak..so,korang kena la doa2 skit..biar tabung utk bujet mkn2 tue cepat penuh..baru meriah kan skit....."pdhal import MIL dr kmpg,masak2 kat sini"


dlm rumah tu..perabot pun xder tau...kiter pakat2 duk bersila je dulu ek....lagipun suka tgk syfq naik basikal..berlari2 dlm rumah...bg ruang utk dia dulu main dlm rumah.....padahal duit xde beb....langsir pun kat sliding je ader...pintu bilik xpasang pun......tgk la....mood utk dlm rumah xde lagi....sbb ai tgh kerahkan keringat kat luar rumah???


jgn nk komen cat umah ai tau.........jeles la tue...


laman rumah ni ader la ruang kalu nk bercucuk tanah skit...skit je la...kalu setakat nk tanah kunyit,halia serai tu...tp masalahnya....ni haaa.....beto2 depan pintu dapur....longgokan sampah byk kat situ...dh jd mcm bukit lak.......kalu sblm nie..ai mmg xbg syfq main kat sini pun...sbb area ni byk dgn besi buruk,bata2,batu besar, kaca tingkap dan mcm2 lagi la.....naik pening kepala ai nk pk......utk minggu yg pertama tu ader la jgk dlm 3 ari duk try nk bakar sampah sarap nie....tp api xnak nyala pun...igt nk beli minya tanah...tp try la korek2 sampah tue...rupa2nyer.....mak aaiiiiiii.........maner la api nk nyala kalu batu bata byk.....so terpaksa la kami g cari cangkul dan lain2 dulu...baru kami bleh kerjakan tempat tu...
masa kami kumpul balik sampah2 tu dlm plastik beg.......mcm2 jupe,karpet, tikar, khemah.....lipan pun ader beb..anak tikus.........kumpul2 dpt 10 plastik beg besar...kalu batu,kaca dengan besi kami buang dlm tong sampah yg besar tu terus....penat xyah citer ar.........mula2 duk sini..sampaikan ari ni....xhabis lagi...kami clearkan tempat tu.........bkn aper......benda ni dkt dgn pintu dapur.....syfq plak suka sgt main situ.........ader saper2 nk dtg tolong tak???

nie gmbr kire yg terbaru la..semlm punyer keje(14/10/2009).....agak2 korang la kan...kalu ai tanam kunyit,lengkuas dgn halia...idup ke nnt ek....kalu ai xbuang benda ni sumer...mau sumer tu mati free2 je kan.....bila ader rumah yg ader tanah skit ni kan..nk jgk la tanam skit2 kan...mcm kat kmpg tuh.....nmpk gayer..minggu ni xleh lagi la nk beli pokok limau purut.....ermmm aper nk buat...kena clear beto2 kwsn nie.........




Friday, October 9, 2009

DaN akhirnyA....


.....genap seminggu syfq dah stop susu badan....dgn susah payah ....dgn kena byk2 bersabar....genap umur dia 2thn 2bln berjaya jua akhirnya...ini adalah pengalaman yg xleh nk dilupakan...sama2 nangis waktu mlm bila tiba masa dia nk tdo.....time tgh2 mlm terjaga bila dia dahaga...waktu subuh.....tp kena gak aku kuatkkan semangat...so, untuk seminggu yg pertama nie...syfq jd lbh sensitif...manja xpayah ckp....sbb sebelum nie mmg dah manja pun, ape mintak kena cepat2 bagi....kalu tak......nangis susah nk berhenti.....
aku start ari jumaat lps...lps balik keje mcm biasa aku dh bagi dia susu badan mcm biasa...sbb masa tue dh niat...bagi je la dulu..nti mlm karang totaly stop la ye.....so lps magrib..aku ke dapur...tumbuk bwg puteh....dlm hati..mintak2 syfq xdemam stop susu badan..mintak2 berjaya dgn bawang puteh nie...so aku lumurkan mcm biasa......agak lama gak...syfq xjgk mintak2 susu....lama gak la lps tu baru dia mintak...tp time tu aku dh siapkan susu botol dia...bila dia mntk aku bagi susu badan dulu....xsampai sesaat dia mcm pelik..aku pun amik kesempatan "baby minum susu nie la(botol)..mama dh buat banyak nie............." tanpa byk songeh mcm biasa dia terus minum susu botol tue..............tp hati aku sedih masa tue...xsampai ati tgk dia mcm tue.....kalu aku xnekad masa tue.mau aku g basuh.......tp relax....relax.....igt...syfq dh besar............tetiba tgh mlm dia nk tdo....mintak susu bdn lagi..aku bg belah kiri...mcm tu gak......dia nmpk pelik..aku pun carry dia g buat susu sama2....mntk tlg dia hulurkan air...sebenarnya aku nk suh dia x igt aper yg dia mntk tadi...........untuk hari pertama ok...............

hari ketiga....aku hampir2 patah semangat bila dia nangis xhenti mntk susu badan...........mmg nk bagi dh.....tetiba uncle A' sound ''bkn ke ader balance bawang ari tu.g la ltk jap........nk ikut syfq.........bila nk stop..nnt mama jgk yg bising2................"......kecik ati aku....tp berjaya gak la.....sampai ari nie.

tp skrg kalu dia nk tdo...lps minum susu botol..dia nk suh kiter peluk dia rapat2 ke dada....sepanjang mlm pun tdo nk suh peluk dia....sedih aku....kalu tdo siang ari...pun nk suh kiter tdo dgn dia gak....nk tdo atas lengan kiter.....sama gak waktu tgk tv....time tu kuar gak la air mata aku........tah la tetiba aku lak yg sedih lbh skit....padahal ok je..........walau aper pun.aku bersyukur sgt dia xde sakit ke ape ke........



Wednesday, September 16, 2009

balik kampung.....ooo..balik kampung



Perjalanan jauh tak ku rasa
Kerna hati ku melonjak sama
Ingin berjumpa sanak saudara
Yang selalu bermain di mata

Nun menghijau gunung ladang dan rimba
Langit nan tinggi bertambah birunya
Deru angin turut sama berlagu
Semuanya bagaikan turut gembira

Balik kampung oh oh...( 3X )
Hati girang
Ho ho... Balik kampung (3X)
Hati girang

Terbayang wajah-wajah yang ku sayang
Satu-satu tersemat di kalbu
Pasti terubat rindu di hati
Menyambut kepulangan ku nanti

( ulang dari mula )

Tuesday, September 8, 2009

progress.....

saje je nk syer dgn kengkawan psl umah kami yang tak berapa "baru"...yang jauh dan yang dekat pun nk tahu keadaan umah kami tu kan...nk send MMS takut xpuas nk tgk...so meh la ai tempek kat sini w'pun gmbr byer xbrape elok....xbyk pun amik gmbr sbb tiap kali g jenguk umah tu...mesti bateri tpon dan kuar signal merah...ape pun cukup la tuan umah tgk dgn mata pala sendiri kan....nnt meh la dtg teratak ku yg xseberapa tuh.....kalu si kecik lak....dia lbh suka duk kat luar umah sambil cabut rumput2 sumer tu kan...kayu2 yg kontraktor tu belum siap kemas..dia yg nk kemaskan..so,terpaksa la ai jd jaga kat luar rumah tu......grill pagar tu pun dia dh pandai buka tutup....bkn aper...syfq kan cukup la peramah dengan jiran2....nnt sumer dia nk g peluk cium jiran tetangga kat situ....tu la al kisah anak bujang ai....risau dibuatnya.......



nie ruang tamu...sblm korang wat citer sendiri,meh ai citer. jgn tertipu dek gmbr2 ni sumer, korang jgn lak igt umah nie besar...xder nyer besar...umah ni kecik je....sama besar dgn umah flat yg ai duk skrg ye...rasanya umah flat ai tuh lbh panjang dr umah nie...bilik pun sama..3bilik,keluasan bilik pun sama....so yg beza umah nie dgn umah flat ai tue...dapur je besar skit....yang lain2 sama je....diulangi..sama je yer...kalo korang nk kutuk pun mesti warna cat tu kan...kutuk la..ai xkisah...ai tetap maintain dgn peberet colour tue......nasib baik punyer hubby yang memahami...ke...kena paksa......


ni lak dapur...kan besar skit...sbb kalu kat rumah flat...maybe meja mkn xleh letak kat dapur..tp kat rumah nie bleh la letak kat daput....tp meja tue..tunggu lain tahun la ai beli ye...sbb bujet dah berlari jauh sgt...xsempat ai nk kejar.....dgn nk raya....nk dpt biras baru...imej nk kena jaga wei...kena vouge gitu...so kerusi,meja dan lain2 kena la ketepikan dulu ek...lain tahun kalu ader rezeki kiter beli...buat sementara waktu nie meh la bertandang kat umah ai kiter berkapet kan tikar je dulu..makan pun kiter bersila la dulu ek........tapi kalu ader yg nk sponsor tu....sebesar-besar pintu rumah ai buka...ye.....


ai nie bercerita je lbh..rumah xleh masuk lagi....br semlm g cari kipas syiling...nk raya2 nie byk plak stok xde..kena la order dulu.....bkn beli yang berjenama pun..yang biasa2 je pun dah xde kat kedai...semlm duk pusing2 mencari kedai kipas..sumer habis....yang ader tuh....yg paling mahal giler babas....panasonic kdk sensei brape tah.......rm7++.00, pergh..lbh baik pakai a'cord kan.....rasanyer setakat nie tunggu kipas je la...dgn rill langsir je..langsir pun pakai yang ader je....bujet langsir ai nk buat modal utk balik kmpg raya dulu.......mmg dh kering nieh.........

Friday, September 4, 2009

cerai susu!!!

start bulan poser nie ai xlarat beto la.....bkn aper, xcukup tdo...syfq kan suka sgt tdo lewat2 mlm...suka sgt main time2 ai nk tdo....kalu main sorang2 xkacau ai tdo xpe la..ni tak..ajak nyer kiter tgk tv sama2..nak main bola....ultramen la..upin ipin.....dah la pkul 4.30 nk kena bangun lagi nk siapkan sahur....sejak bln poser nie brape jam sgt la aku tdo....2pun nasib baik skrg dh start minum jus tok guru..kurang skit rasa penat.....tp kat opis lelap jgk jap2....hihihihi.....

so hari ke-3 poser tue..uncle A' ckp...."dah la...breti je susu bdn....nnt mama jgk xleh tdo"...errmmm masa ai dgr tu kan...sedih la plak....tp ader beto nyer jgk...kalu time papa dia ader kat rumah bleh ai tdo awai skit kan....bila dia xtdo...xde la dia nk isap susu bdn lagi....lagi pun susu bdn bknyr byk mcm dulu lagi...last2...dia akan mintak susu botol jgk.....

bila ai google cari petua nk ceraikan susu nie..macam2 ader...suh letak lipstik, gambir, asam jawa, sirap, daun bakawali ..manyak lagi la...tp kalu dgn bakawali nie aku pernah tgk kakak ipar aku buat masa kat kmpg dulu....skali je sapu..terus brenti...tp kesian ar...bakawal tu pahit yang amat wei......bau nyer pun ai dah xtahan....

saper ader petua..meh tempek kat sini...nnt bleh la kiter syer sama2 ek.......

Friday, August 7, 2009

nk letak tajuk aper ek...!

punyer la lama ai x update blog nie kan...tajuk entry kali nie pun xth nk letak tajuk aper...lantak la...xde yang kisah pun kan...dalam seminggu dua nie...bleh dikatakan mencabar skit..mula2 dgn syafiq...masa nk cukup umur 2tahun ni...byk sakit lak...demam..demam...demam...dan demam lagi....ubat dah 2botol habis...nasib baik panel kan..kalu berbyr..darap la sendiri ek...skali g klinik...dlm rm35 hinggit...lps tue baik demam...tetiba muntah2 plak.....pkul 12tgh mlm kuar mencari klinik....panik beto.....check punyer check...pk punyer pk....dia alegic asap org sembur nyamuk aedes plak...tobat dah..lps nie ai kena usahakan jgk bawak kuar syfq g maner2 bila org dtg sembur......lps tu , demam lagi...ish.....g check demam biasa..mcm ni la....kalu syfq ok...aku belanja kfc...tup..tup...semlm...ptg khamis bila ai call syfq dh okey...dh ader selera mkn...byk plak tue...opsss...nk blanje saper ek??? alah...belanja bdk tue la (anak2 ibu yg jaga syfq) sbb kalu belanja bdk2 nie xkomen...mesti suker punyer......jadi la...blanje diorg.

ai lak....lps kejadian yg cukup menggeramkan tuh...xpasal2 kena mc 2 ari minggu nie...alegic habuk yg melampau....membuatkan resdung aku memberontak (hamik ko...ayat power dh kuar)...doktor tu bg ubat CLARINASE ..mula2 ai tgk ubat tu....biar beto doc nie bg ubat aku satu nie je ke??? dah la sebijik je sehari...argh..biarlan...ai dh xtahan nie...dh naik ke mata rasa sakitnya nie.....ye la...nk tahu ke kisah yang menggeramkan tuh...xyah lah...nti ai terkeluar ayat yg xsepatutnya plak..biarlah ...aku rehda...malas nk pk...live must go on..pandang depan...utk family ai gak kan....tp bila igt..GERAM tetap ader.......menci..menci.....

so...ari nie mula la....keje2 penambaikan....tungguuuuuuuuuuuuuuu.......

Thursday, July 30, 2009

Selamat Hari Lahir - 2

Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki...semoga sehat walafiat

Thursday, July 16, 2009

Hari Tidak Berbelanja

pagi tadi,on the way nk datang keje ai dgr radio hotfm. hot chat diorg pagi nie adalah "hari tidak berbelanja" ai xtak pasti plak hari nie dah ada sebelum nie ataupun tak...ia di sambut peringkat negara ataupun seluruh dunia mcm declare mother day ke apa...sbb ari nie je baru tahu kan. ader sorang dua pendengar yang telepon fara dan FBI tadi, kebanyakan diorg hari nie siap amik cuti untuk byk anak g shoping kat mid valley....pergh...siap amik cuti tu...cayer la..lain kali ai pun nk buat mcm tu gak la...shoping hari keje..mesti puas pilih barang..kaunter bayaran pun xde la kena que panjang sgt kan. yang maner dh planing baik punyer tu kan mesti go on dengan planing masing-masing.

ader jgk pemanggil yang bgth ari nie nk celebrate bestday org yang tersayang....abis tue...teruskan je la kan...kalu nk berjaya dengan kempen nie kan..ia bg cadangan la....sumer kedai, shoping dan seangkatan dengan nyer(bleh dikatakan premis peniagaan la) tutup ar kedai ari nie.....hihihiiii..hamboi..sesuka ati ko nk suh org tutup kedai ek.....abis tue kata kempen hari tidak berbelanja...ader ai kesah!!!

abis tue xkan premis je kan...online shoping??? ala...poket duit masing-masing kan....sendiri mau igt la...tapi harap-harap kempen ari nie berjaya la kan...mintak2 sedikit sebanyak tu bleh tanamkan pada diri kiter semua sifat "belanja berhemah" utk diri aku sebenarnya ni...bln nie xsempat nk saving wei.........ish..ishkkk......mcm wakil rakyat plak ko nie chekya...ye la...nnt tahun akan dtg ai masuk bertanding ye..jgn x undi plak.....

aper pun yang kerajaan buat ari nie adalah untuk kebaikan semua...pendek kata "tepuk dada tanyer iman"...helllooooo.....tu pendek yang kater..panjang kater "woi.......chekya...duit aku...ader aku kesah nk belanja ke tak".................


Tuesday, July 14, 2009

hiburkan hati di kala duka

apasal nie chekya...ader problem ke??? mmg ader la nie...sejak balik dari kmpg sampai ke ari nie. peristiwa tue tetap bermain di kotak pemikiran aku. minggu lps lagi la...macam nk meraung ader, menangis ader, macam nk jupa sorang-sorang, nak tanyer naper xleh duk bersemuka dan berbincang, aku macam nk duk rumah je... tak ader mood la nk keje , kalu bank negara tu uncle A' yang punyer kan best, bleh la aku duk rumah je...ni tak jasad je ader kat opis, fikiran kat kmpg. masalah kat opis ai xde masa nk pk buat masa nie. aper nk jadi..jadi la.yang penting skrg diri aku dan keluarga aku kat kmpg. tapi naper aku je yg nk kena pk!!!

setiap kali aku terima sms masa kat opis..aku terus down...naper aku yg diorg cari...aku nie hanya anak perempuan ke-9, bkn yang sulung atau anak lelaki pun. kakak-kakak aku pun satu!!! aku jgk yang diorg cari. bkn tak nak tolong...tp tak mampu...aku bkn nyer nk berkira sgt dalam hal2 mcm nie. sebelum nie pun aku tolong la, xde masalah tapi bila dh semua jadikan aku sasaran terasa la jgk terbeban.

so, skrg termenung tetap menjadi teman setia aku. nasib baik dh ader anak. at least masa aku kat rumah tu, kurang skit nk memikirkan benda-benda mcm nie. melayan ragam anak bujang, kadang-kadang kena bebel jgk w'pun dia xmengerti sepatah pun apa yang aku cakap. tapi dia lbh macam memahami situasi aku..bila aku membebel..dia pandang je muka aku...so xjadi la aku nk bebel lebih-lebih....minggu lps pun dia demam panas....so,penat jaga dia buat aku senang lena nk tdo. kalu tak.....kiri kanan pun xlena lagi...panas skit xleh...sejuk sikit pun xleh...ader je yang xkena......

dah la tue wei......meh layan gmbr lak.......


ceriakan diri sendiri ek...


di sebabkan ai tgh 10sion...muka syfq pun blur!!!

Monday, July 13, 2009

kek coklat kukus

bahan-bahan:-

bahan A (kacau sebati)
1 cawan susu cair
1 cawan air suam
1 cawan buter cair
2 cawan gula perang


bahan B(di ayak)
2 cawan gandum
1 cawan serbuk koko
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat


1 biji telur
1 s/k esen vanila


cara-cara:-

campur bahan A dan B, sebati dah masukkan telur dan esen vanila.....kukus lbh kurang 30 minit.

senangkan..semudah A B C............yang penting, cukup moist dan kurang manis


nk masuk 2 tahun...

anak bujang ai nk masuk 2 tahun the end of this month...dh besar dan dh panjang pun. makin kuat merajuk, dah pandai protes dan dah pandai cemburu dengan uncle A'. mulut pun dah pandai nk ajuk cakap org w'pun masih guna bahasa spanyol dia tue. pagi-pagi masa nk hantar pun dah pandai lari sembunyi celah katil w'pun ai dah belikan beg upin ipin utk pujuk dia. mama nk keje cari duit la...bkn saje2 nk tinggal syfq....mcm tue la mulut ai bebel pagi2pagi bila kena kejar dia kan....berpeluh nk angkat..dh la dh berat...nasib baik dekat...

bila dh besar..haruslah pandai bawak diri ek....mcm...lps mandi, pakai bedak sendiri.....


dan...jika ai biarkan mcm tue..haruslah abis bedak satu tu kan....pakai kat kaki je ek....sbb kat kaki dh byk parut...bdk lasak,biasa la tue!

Pencuri......

di Bulan julai ni, ai nk start entry nie dgn satu kisah yg benar....sblm tue maybe ada yang beranggapan rumah ai ader pencuri..bkn..bkn...pukul 6 sabtu yg lepas ader kes kecurian rim motosikal di area parking motosikal kat blok depan dengan rumah ai..beto2 depan tingkap bilik...setiap butir bicara masa kontroversi tu ai boleh dengar dengan jelas...masa tue perasaan aku bercampur baur..naper ek? tetiba takut dengan dunia sekarang yang tidak menjanjikan sebarang keselamatan atas kehidupan kiter sama ada nyawa atau pun harta benda.....okey la,berbalik kepada citer tadi....

ari jumaat tue syfq demam panas...ai bagi ubat ikut masa, tapi tak jugak berkesan, letak towel kat dahi, tak jugak kurang panasnya. ai rasa semua ibu kat muka bumi ni kalu anak sakit, makan minum tah kemana kan..tdo pun,tdo-tdo ayam je...takut anak merengek..tak terkecuali aku jugak dalam hal nie....sebab tue la masa kejadian tue ai boleh dengar satu persatu.....

mula-mula dlm pkul 5 lbh, mmg ada terdengar bunyi mcm org ketuk benda dengan besi, tp just ignore je la..kiter pun dh penat...jaga anak yg demam nie kena byk kesabaran...tetiba dengar mcm org jatuh..masa tue ai beto2 igt uncle A' jatuh dari katil, rupa-rupanya tak....terus ai bangun jenguk ikot tinggap..oooo....tengah kecoh sorang ai tengok terbaring kat tepi kreta,ader sorang budak atas dia yang halakan lampu suluh ke kepala bdk tue...lagi 2 orang duk belakang dan depan...takut bdk tue lari kot...

uncle A' masa tue mcm nk turun..tp ai dah jerit.."JGN TURUN!!!"(nyesal aku lps tue) padahal diorg kat bwah tue mmg perlukan org utk keliling pencuri tue takut lari......dan


owner motor:mu wat gapo sini???
pencuri :baiki motor...
owner motor:(degebush.....) korok mu, ni moto aku,beki moto.silap mu...curi moto aku
pencuri :maaf 3x.....
owner motor: silap mu, aku prati mu yak tadi lagih...tue..aku tgk mu kot tikat tuh....mu duk mano? nasib mu baik ore melayu,,kalu dok..aku katok mapus mu pagi nie....ore duk tdo mu duk curi.....kalu xdok duit kijo la....shah alam nie banyok kijo......pahtu kito nk wat kiro gano.....mu nk bayar aku seribu ko..mu nk g bala polis???
pencuri :maaf 3x....lain kalu aku xbuat lagi
owner motor:tok soh duk nipu la...ore cuti srupo mu ni xleh nk cayor......


lps tue ader la adegan soal siasat...si pencuri plak bila org tanyer dia duk maner..ader ke patut dia mengaku dia org klate....maybe dia igt bleh lps kot....tp polis yang dtg......ader sorang member dia g panggil polis.....polis pun aper lagi,,,,,bagi ar sebijik sorang..kalu dah 3 polis dtg..korang paham-paham la ek......tp masa dengan polis pun dia nk tipu lagi...bila polis tue tanyer dia dok maner,,dtg dengan aper..bleh plak dia tipu dtg dengan moto..parking kat bawah blok aku,,siap bg no plat motor lagi,sekali polis tue bagi penampar..rupa-rupanya dia dh kencing polis tue...dia bg no plat motor yg rosak...tah saper punya motor tuh....dengan polis pun nk cari pasal.....maybe sblm nie dh pernah kena tangkap kot bdk nie...sbb masa polis angat dan gari dia..dia diam je......nk dipendekkan cerita sampai ke rumah ... polis tue suh dia tunjuk..maybe nk bgth kat family dia..nk bawah ke balai agaknyer...so, aper yang ai dengar dia org selangor...asal tanjung ******, duk sini tumpang member...tah beto ke tak....

last skali dengan motor di angkut ke balai...rim motor tu dh tercabut rupanyer...punyer la terror buka tayar org kan....nasib ko bdk melayu..kalu tak mesti lunyai ko kena tibai pagi tuh...org nk g solat subuh kat masjid..ko kena tibai kat org dek perbuatan sendiri.

bila pk balik..takutkan...sbb ai pun ader adik lelaki..anak lelaki....


Wednesday, June 24, 2009

PCB,Kota Bharu.

adalah menjadi kebiasaan kami bila balik ke klate akan pergi ke PCB nie, tak pasti plak kenapa tp uncle A' selalu ai bwk ke sini. tiap kali balik, pasti akan ke sini...ke ada apa-apa. bila ai tanyer uncle A' sekadar senyum je...dan ckp...sajer nk amik angin...pdhal nk masuk kampung ai pun kena lalu sawah bendang gak...lagi best angin dier...sejuk. tapi yang pasti tempat nie la first time kami dating dulu..masa mula2 dia bwk ai kuar utk cari kain...so lps tue mcm tradisi plak..dtg jgk walau sekejap.

so, masa dtg sini ari tu ramai sgt org...bas2 sekolah,kreta. jem jgk la jln...on the way tu ai bleh la cuci mata jap...tgk kain2 batik...pergh....cantik2 maa.......mula2 amik gmbr lps tue...malas ar...sbb kiri kanan jln ader tergantung baju lawa2..tenganga jgk la bila ai tgk..tp apakan daya tgk je la...kalu berhenti..sure ader yg kopak.....sbb kain pario mmg idaman kalbu pun...tp akan ai pasti kan..akan ai beli jgk satu...tp kena kuar sorang2...kalu dgn papa dia mesti lock awal2 kreta...


tapi yan pasti...kalu kemana-mana skrg,si kecik yang untung...ader saje barang dia dpt...layang2 batman la....baju la....bantal upin ipin la.....




june's besday

thank's for uncle A',sue mimi & ngah...ooooo..korang seminggu ek planning nk kenakan ai...patut la seminggu balik dok ber'sms je.....planning baik punyer ek.....


yg nie lain citer..kat rumah my MIL...so bdk yg cute tu slalu peluk ai...terkejut...dari belakang la...tah la...suka sgt dier kat ia...sblm dia balik pun dia peluk cium....siap panggil umie lagi....nama nyer Afiq Iqbal...sepupu uncle A' la nie.....tp umur dia tua 9bln je dr syfq...tp dia kecik skit dr syfq...so dia la kwn rapat syfq masa kat rumah umie...main sama2...mkn pun sama2 jgk.

Tuesday, June 23, 2009

kampung boy


kalu dah asalnyer bdk kmpg..kmpg jgk la kan...dgn tak berbaju tp bertopi..itulah syafiq zufayri yg akan cukup umurnya 2thn di penghujung julai nnt. bila sampai kat kmpg bangun awal pagi sudah semestinya, sepupu dah setia menunggu dia depan tangga utk bermain. mkn minum pun tak.takut xsempat nak main...bila kiter nk suapkan nasi,disuruhnya kiter suapkan sepupu dia tue...bila kat kmpg, botol susu pun masih tersimpan elok dalam bakul dr shah alam. air masak je minum banyak. tdo pun kurang..tapi kalu panas skit terus buka seluar nak mandi.

ater,sepupu dier kan ramai dh besar-besar...motor pun ader mcm2 jenis kan. paling dia suker basikal jepun..jepun jgk yg dpt nama kan.

kat rumah my MIL plak, dia xde kwn. xde saper yg ajar dia tangkap pepatung...pagi tue dia nangis nk turun ke tanah...ikut pintu dapur...siap tarik tangan ai..pagi2 org balik kmpg sejuk2 macam nie mama nk membuta la fiq!!! tapi turut kan jgk la. rupa-rupanya dia suh teman kan dia cari batang kayu...oooo...nk buat perangkap pepatung rupanya...kalu kat kmpg nie org pangil "tu'yup" ha..ha..ha...gelak besar ai masa mula2 dgr uncle A' ckp mcm tue.....so buat la perangkap dia...dh siap terus dia turun,pakai selipar jepun tokmie..nk tangkap pepatung...pakai selipar besar...asyik jatuh je lah.....bersemangat beto...dari belakang rumah...ke depan..mencari pepatung..lps tue mintak air...kalu kena panas mentari..mintak topi.....ermmmm....ksian syfq....selama duk kat kmpg mmg dia beto2 gunakan masa utk main. ye lah..bila balik shah alam idup dia kan dh terkurung......xpe la syfq..mama dan papa tengah usahakan la nie...........utk anak-anak jgk....ha??? anak-anak...bkn ke baru sorang. ishkk.....nnti-nnti la......

balik kmpg lagi...

lama ai tak update blog nie kan,w/pun dh seminggu masuk keje...bkn aper mood ai masih kat kmpg. mak ai!!!masih kat kmpg ker....udah...udah la tue...barang yang lepas jgn dikenang...ish!lain mcm je bunyi..mmg lain pun..nnt la bila ai dah bersedia utk citer kan satu peristiwa yg cukup meninggal kan kesan pada hidup ai adik beradik.......biarlah!!!


Utk kali yang ke-2 dlm tahun ni kami balik kmpg lagi,bercuti selama seminggu sempena dengan cuti sekolah w/pun syafiq belum lagi bersekolah. Sbb musim cuti mcm nie ramai adik-beradik,sepupu sepapat yang balik kmpg…xkira la my site atau pun belah uncle a’(stand for papa syfq,anak buah ai panggil dia mcm tue he..he..he..). kami bertolak ari sabtu..kuar rumah dlm pukul 9pagi tapi b8fast roti canai dulu…xde la kejar masa sgt sbb nk g jupe adik ipar kat KLIA.

Adik ipar ai nie dr KB ke KK,transit jap kat KLIA so kami amik masa tu utk jupe dia…sbb memang dh xsempat jupe dia kat kmpg kan..lagipun ari tu dia nk bwk wife dgn anak dia yg baru bersalin tue balik ke KK yang balik bersalin kat kmpg bln 3 ari tu. Baby Nur Alisya dah nk masuk 3bulan tapi beratnya dah 6.6kg….bulat montel betol la, berisi, dengan matanya yg bulat..geram ai. Susu badan dgn air masak. Ai pegang jap pun dh lenguh…cmner la mak dia dukung ar…….tp tengok kan kulit dia mcm xtegang lagi, that means…..masih ader peluang utk montel lagi he..he..he….baby kalu dh montel sgt ai mampu tgk je lah……

lps dari klia baru kami bertolak, dari h/way elite kami masuk ke h/way karak..jem jgk...nk sampai ke gombak bkn main byk kreta lagi..lps tol gombak pun byk kreta jgk....rupa-rupanya byk kreta nk ke genting...ermmm kan musim cuti....lantak lah..yg penting ai nk balik kmpg....bersemangat dah nie...tp tgh ari tue kami brenti jap kat hentian sempah...mkn kat situ....lps tu smbg balik...nasib baik kreta dh xbyk mcm tadi...syfq pun dh tdo...mcm2 aksi dia tdo dlm kreta..al maklum la dia sorang kan...so,kat seat belakang tu dia konker sorang...ha...hamik....sampai ke bwh dia tdo....layannnnnnnnnnnnn...






Friday, June 5, 2009

dah jupe......


alhamdulillah...akhirnya dapat jgk sandle ai tu balik...berkat doa dan berfikiran positif kan....haa.....kan dah berbaloi...bukan ai jumpa kat surau tau...siap ader org hantar kat ai sendiri tau...bkn org yg amik tue...org yg amik tu segan nk jupa ai...so, dia suruh kawan dia hantarkan...cmner dia boleh tahu tu sandle ai...cmnie citer nyer..kan semlm time ai tengah geram a.k.a bengang tue, ada sorang staff masuk sini buat keje skit...masa tue dia dgr la ai tengan cakap-cakap tue kan...sbb dia pun pernah jadi..tp bkn ilang tapi salah sarung sebelah....

lps tue pagi2 tadi kat bahagian dia tengah kecoh pasal sorang kakak tue tersilap amik kasut masa kat surau..rupanya dia mamai...memang dia dh rasa lain macam je masa sarung kasut tue...tp time tu kan mamai..so dia jalan je la...tp br pagi td dia sedar naper ader kasut yang sama 2pasang kat meja dia,selipar jepun dia plak yg xde...mmg sah la..tersalah sarung nie....so masa kecoh-kecih tue staff yang jupe ai semlm dapat agak la...tu kasut ai,so dia turun bagi balik....

bdk yang salah amik tue ai xperasan plak saper.....nk jgk tahu saper kan....bkn nk serang pun cuma nk kenal je...lagipun dh dpt balik kan....balik mlm td papa ckp...xpe la kalu dh ilang nk wat cmner...cuma buat masa nie jgn beli lagi..pakai je yg maner ada...tup..tup...bg nie dh dpt kan...kalu ikutkan ati mlm td jgk ai g jusco cari kasut baru......hehehe...

so. ai nk ucapkan thanks pada k.syikin sbb layan permintaan ai..suh bawak naik sandle lain kat ai masa kat surau..padahal masa tue boleh je pakai selipar surau dulu...tp sorry ai tak terpiki plak masa tue.

pada ina n haiza....korang mmg kenal ar sandle akak....cayer la kat korang...nnt akak beli budu dari klate utk korang ek....


Thursday, June 4, 2009

ilang lagi.........



ai tengah geram nih..ish...ish...ish....sandle ai ilang lagi,baru pagi tadi duk telek belek dalam kreta tapak sandle nie dah haus skit...masa tu dalam ati berbaloi aku beli sandle nie,tahan lama berbaloi dgn rege nyer rm50. mesti ader yg kecoh sandle ilang pun nk kecoh kat sini ker??? argh..lantak la,sesungguhnya ai mmg tengah geram tahap gaban nieh!!! sbb nie bukan kali pertama sandle ai ilang..ni adalah kali kedua..jenis sandle yang sama plak tue....awal tahun ai beli sandle yang sama nie jgk...xsampai sebulan pakai..masa tue ialng kat rumah ar...lambat bwk masuk skit je..terus kena rembat...lps balik keje biasanya ai xterus bawak masuk..sbb nk amik syfq kan...kebiasaanya lps amik syfq ai terus bwk masuk simpan kat rak kasut...tapi ari tu igt nk kuar mlm tue jap..tu yg xbwk masuk tue...sudahnya nk kuar tu ai panik jap...ai rasa td xbwk masuk lagi,apasal xde...call papa yg tgh tunggu dlm kreta..kot-kot dia ader nmpk kan.....sah..ilang....masa tue ai pasrah ..mesti bdk2 flat nie yg teberkenan kat sandle yg xbrape cun tu kan....

malam tue jgk g cari yg lain...tp bila dh selesa pakai sandle mcm nie..ai pun beli yg sama gak la...cuma xde corak..tu je beza...rege tetap sama.....DAN ari nie...kembali berulang..yg aku marah sandle aku tu ilang kat surau opis tau....staff yg solat kat situ xde la ramai sgt....lgpun staff yg solat kat situ tu kire bagus aper.....ari nie ader ceramah agama plak tue...dh la td tajuk berkaitan dgn pendapatan halal dan haram...ish....xpuas ati beto la ai.....geram..ai sudah geram....

tp kena gak think +ve kan......diorg salah sarung kot....sbb masa ai kuar dr surau td ader 5 org je kat dalam tue..bila ai kira selipar kat situ ader 5pasang gak...bermakna...salah sarung la tue ek.....+ve tau....mintak-mintak terbuka ari org yang pakai sandle tu letak balik esok...dh la ai nk balik kmpg nie.....

ke nak kena beli kasut cinderella nie.....biar ai dtg opis dgn bling...bling..kat kaki....meriah wei.....argh...balik nnt aku nk g beli selipar jepun ar.....abis citer.....


Tuesday, June 2, 2009

syfq & new hobby


nie adalah hobi terbaru syfq lately nie...balik je dr rumah ibu..terus masuk bilik cari laptop..suh pasang citer upin ipin...kalu terjaga tgh mlm pun nangis-nangis suh kiter pasang laptop......kalu sambil makan tue mmg xsedar setakat donut 2biji tue layan jer......anak-anak zaman skrg kan....
layan je la...................................

dapur......!!!


entry nie ai masukkan khas untuk somebody yg nk tahu apa itu dapur arang a.k.a tanah...ai sure ramai yang xtahu dan xpernah guna dapur nie kan...so meh la ai citer skit psl dapur nie..sbb ai dulu mmg dibesarkan dengan masakan yang menggunakan dapur nie......bila ai masuk from 1 baru family ai guna dapur gas.....kalu terdesak ai bleh la masak guna dapur nie sbb nk kata terror tu xde la..tp pernah la masak masa skolah rendah tue kan.....nk wat cmner family dulu kan susah.....adik beradik ai kan sebelas(11), time tu plak sumer skolah..mmg byk pakai duit ar...duk rumah pun dapur pun beratapkan rumbia,berdindingkan buluh dan berlantaikan papan usang...tiap kali ujan...abang2 ai susun besen..tadah air hujan ar......

kalu nk citer pasal dulu2 ramai plak yg xcayer kan.....bkn korang je...adik aku yg bongsu tu pun xcayer..yea la dia xsempat rasa apa yg kita org rasa dulu.....sbb masa kami duk kat raub,pahang kami mmg duk dlm kwsn kilang papan pun...ayah buat arang kayu bakar...kilang tue bila byk serpihan kayu2 balak yang lps potong tue....kena buat arang...so tue keje ayah ai la dulu....even kami balik pasir mas pun sempat buat arang bakar nie kat belakang rumah je....setakat ayak arang dgn timbang tue mmg keje ai la.....suka,suka....nnt comot abis muka kita org...sorang siram air..sorang ayak....sorang timbang..sorang masukan dlm guni..last skali ayah jahitkan guni tue.............nnt lori besar dtg amik....ayah bagi upah...duit upah tu la kami buat skolah...xpayah mntk2 dh lps tue....pandai2 ar saving sendiri.............apa yang penting KERJASAMA..........ermmmm lain kali la citer....

back to story.....dapur nie ai beli satu kedai kat alam mega..sbb area shah alam nie xjupe....ai beli ni pun sbb kalu nk bakar ikan or ayam lbh sedap....nk buat sup pun okey.....dapur nie kena la guna arang....pandai2 la cmner nk idupkan api tue kan....xkan nk citer satu,satu lak.......

Friday, May 29, 2009

mari berkemas


kalu melihat kepada keadaan fail tu memang dh kemas...tu pun sbb dah siap asing2kan.sblm nie xmcm nie....hati tergerak nk kemas masa nk kuarkan duit kwsp ari tue la..bila beberapa dokumen xjumpa...so habis sumer kotak2 lama ai selongkar balik....sbb kwsp mintak surat tawaran kerja yang first dulu, surah sah perlantikan dan surat sah skim berpencen...igt x igt je dokumen tu ai taruk kat maner kan...so,satu,satu,satu sampul lama terpaksa cari balik....kalu xde kena g amik salinan kat jpa.....ermmm....nasib baik jupe....tu pun warnanya dh bertukar dan koyak skit...xpe...tape je skit.......kalu org yg pernah kuarkan duit tue..tau la mcm maner kan..mcm ai nie 2 kali duk ulang alik ke pej. kwsp sbb dokumen xcukup........so,lps nie sumer dokumen kena la letak dalam satu fail..xleh bercampur dengan dokumen-dokuman yang lain....
so,hasilnya..lps nie senang la nk rujuk kan kalu ada apa-apa yang diperlukan.


dalam dok berkemas tue ai terjumpa salinan i/c lama...i/c first dalam idup...darjah enam masa tu kan.....hehehehe....tergelak sorang-sorang bila tgk gambar tue....ader mcm rupa syfq tak.....jgn gelak ek!!!