Saturday, October 30, 2010

terima kasih semua

di sini aku nk ucapkan byk2 terima kasih pd rakan2 yg support selepas kejadian yg telah berlaku. aku hargai sgt2 perhatian yg kalian berikan. InsyAllah...setiap kejadian ader hikmahnya....dugaan nie aku terima dgn hati yang terbuka. maybe ader sesuatu yang ingin disampaikan olehNya secara tidak langsung kepada aku.

dan disebalik kejadian ini juga, sedara kpd jiran aku menerima dugaan yang hebat juga...kini sedang bertarung dengan sesuatu yg tiada nilainya...iaitu nyawa. aku agak rapat jgk dengan dia, kalu bertembung dia xsombong untuk bertegur sapa dan bertanyakan khabar, dia bahasakan dirinya pun makteh. hari jumaat minggu lps makteh ke hospital untuk buat kimo, kanser, tahap 2. just buat ujian kecil sahaja tetapi tetiba bleding dan terpaksa di tahan di wad....sehingga beberapa hari. so, pagi td masa sidai kain...bertembung dgn jiran dan aku tanyer khabar makteh..dah keluar wad kah dia???

TIDAK!!! sekarang di rumah makcik dia, doktor yang merawatnya suruh makteh dibawa pulang sbb kanser sudah d tahap 4.......50-50. aku......terkedu jap.xtahu nk ckp aper...cuma penat pk....ari tu ckp tahap 2....but now..tahap 4,50-50.....no way, aku xleh terima....tak pasti doktor yg merawat dia salah analisis stage yg pertama atau apa.....so, meh la kita pakat2 doakan kesihatan makteh...makteh adalah ibu tunggal...

so, berbalik pd citer aku td, ader sedikit pesanan buat l/kprl yg terima aduan aku masa kat balai malam kejadian tu...wahai adik BAI "aku tahu ko lbh tua dr aku tp xper la" akak bukan suka2 hati sgt nk susahkan korang g balai mlm2 buta wat report ye...akak nie mangsa...jgn lah ko ckp dgn mangsa mcm kerek semacam ek...eh perlu ke bgth nama penuh dia ek? akak tau ko baru masuk keje syif malam tau, jgn kata ko kata dh penat layan org ramai plak, yg ko duk sibok2 bersms bagai tu aper ke benda ek....boleh tak lain kali .....ko,kalu nk amik report org duk elok2, ckp elok2, tanyer elok2..opsss satu lagi..time ckp dgn org stop kunyah gula2 ye dik BAI..nk je aku taip nama penuh dia dgr dulu aper masalah org.....wei, xde nyer org dengan riang hati g balai kalu setakat suka2 tau...byk keje lain lagi yg lbh berfaedah dr tgk ko kat situ tau. patut la ramai yg xnak wat report kalu jd aper2...leceh rupanya berurusan dgn org mcm ko nie kan.....dik BAI, akak ni pun penjawat awam gak....nolong org awam gak....keje akak lagi berisiko dr ko tau tak....lagi meibatkan harta benda org,bukan seringgit dua, malah boleh cecah bilion ringgit tau. tapi akak keje sepenuh hati ye....niat utama nolong org..agar yg berhak tidak tertindas dek sindiket2 yg ko sendiri pun xdpt nk trace ek.........

so kwn2...lps nie kalu terima apa2 bentuk panggilan atau email...kalu boleh yg panik mcm aku ek...diorg dh rangka mcm2 modus operandi utk menipu org..yg tu ALLAH TAALA je yg mampu membalasnya...kita cuba elakkan la kalu boleh.

Friday, October 29, 2010

baru perasaan kena TIPU

okey....lps kejadian kat mesin atm tue..aku turun. tak toleh kanan kiri. on pc masuk website bank negara. tangan kaki aku mcm org parkinson okey time tue. perasaan xpayah ckp la.....1001 mcm time tue. bila dh buka website bank negara aku cari aper yg berkaitan dgn no tpon..sebelom tu aku dail balik no center mbf....5kali dail...line bzy je.....saper la yg mangsa mcm aku seterusnya.

dan mmg SAH aku dh jadi mangsa.

sepatutnya perkara pertama aku kena buat masa terima panggilan center mbf adalah terus buat report..........langkah pertama dah SILAP...so terkena la aku.

berapa lesap?????bank aper????

mula2 td aku masukkan ATM BSN, dalam 2k la jgk hangus...skit bagi yg kaya....aku??? besar maknanya tue SEBAB:-

1)duit tue utk anak buah aku,hujung nov nie dia nk g lapor diri ke IPTA. Dia adalah anak buah aku yang pertama boleh jejak kaki ke IPTA. so, aku dh niat....segala perbelanjaan utk beli barang2 masuk IPT,biar aku tanggung. Naper? dia xde mak ayah ke? ader.....tp kakak no-2 aku xkeje....abg ipar aku keje kmpg je....anak ramai....8org...sumer tgh sekolah. so, aku mmg nk bantu la...dulu time aku kecik2..kakak aku yg nie la byk bantu aku....akukan adik beradik ramai.harus la mak dgn ayah xdpt nk tgkkan aku..sibuk toreh getah kan.
anak2 buah aku plak...boleh dikatakan membesar dgn aku.....pernah dulu time hari guru...diorg pakat2....kumpul duit beli bunga..bkn untk cikgu kat sekolah diorg ye...tapi bawak balik untuk AKU......so istimewa dan rapatnya diorg dgn aku. kalu mak ayah dorg tanyer...."kalu ma dgn abah xde...nk duk dgn saper".......nk duk dgn CHEKYA........see..........aku ni mak sedara paling garang tau...tp sayang dorg kat aku.
termasuklah anak buah aku yg nk masuk IPT nie....sebelom exam lagi call aku " chekya..kalu ngah dpt masuk u....chekya hantar ngah ye????" sure la aku jawap ye......
skrg sedih gak la aku...sbb xdpt nk bantu dia..

2)kakak sulong aku nk kenduri.....anak buah aku yg paling besar nk kawen awal tahun depan...masa tue maybe aku xdpt balik kmpg utk sama-sama tolong...so, aku igt nk bg skit kat dia...xbanyak pun at least lps beli barang-barang utk sisa "maybe telur" pun dh okey. sbb aku xleh balik kan....maknya nyer xleh nk kerahkan tenaga utk ringan kan keje2 kenduri....pdhal masa aku kawen dulu....diorg byk membantu...dh tue pelamin buat sendiri kan.....haruslah byk keje.....so mcmner skrg...duit utk diorg dh yelek....

BSN???
sbb atm yg paling dekat kat kmpg ader lah BSN...so senang aku nk kuarkan duit bg diorg..itu planning aku.......aku SEDIH sgt skrg sbb xdpt nk bantu diorg.....cmner..........duit itu adalah duit diorg!!!!!


mangsa secara xlangsung anak buah aku la...dh la xdpt nk hntr dia utk hari pertama ke ipt..nk bantu beli kelengkapan pun xcukup.....


dlm pada tu aku bersyukur.....tak sempat semua ATM card dia sapu........


oleh sebab itu..aku mohon pada rakan2 semua agar berhati-hati. pesan insp. hebahkanlah pada yg lain..jgn jadi mangsa..biar sesikit manapun duit yg dicuri..itu adalah hak kiter...kiter pertahankan lah milik kiter walau nilainya 1sen sahaja.

so hari nie...maybe aku kena ke balai lagi utk keterangan selanjutnya..tunggu polis call sahaja. semoga kes aku nie..ader lah kes yg terakhir.....

macam maner aku boleh kena TIPU

meh nk citer psl smlm kan.

area pukul 3.30ptg aku dpt satu panggilan dari no nie 03-23300231, center MBF kad kredit untuk pengesahan tambah limite had kredit kad.vincent lee yu(vly)aku agak eja nama dia mcm tu kot
aku: hello.
vly:helo,slmt petang,boleh saya bercakap dgn c## a####### bt ### ########
aku:ye saya
vly:saya nk confirmation dari puan mengenai tambah had limit kad puan. so, limite dia dah cukup ye puan.penggunaan puan setakat ni dah 7ribu...ratus....sen....bla..bla....
aku:HAAAA......???kad kredit. jap...jap saya xde kad kredit la.
vly:ye ke puan?puan beto2 xguna kredit kad?okey....jap saya call balik,saya semak dulu

time nie aku dah start cuak...dok pk....saper plak apply guna nama aku....xsempat nk ckp dgn sapa2 pun masa tue sbb tengah buat keje....smpat buat 2pembetulan tpon aku bunyi lagi.

aku:heloo
vly:helo puan, saya nk tanyer puan sekali lagi ye...beto ke puan xpernah apply kad kredit mbf?
aku:beto...bkn setakat mbf..maner2 kad kredit pun saya xde.....satu pun tak de tau "pdhal masa nie dh panik woooo....7ribu wei utang atas nama aku..maner nk kecau nk bayor sumer tu"
vly:okey puan, nie saya bacakan ic puan ye.....8#########9#,no tel 0##-#####1#, alamat no...bla..bla...bla...sibu,sarawak. puan apply pada 15sep2010
aku:ermm salah nie,saya duk shah alam..xpernah g sibu...tarikh tu saya keje
vly:tapi puan...puan apply kad nie d cawangan sibu
aku:okey...bila saya guna kad tue?
vly:tgk rekod di sini pada 16 dan 17okt 2010. saya call nie pun nk bgth puan yg limit dah xboleh tambah...sbb puan dah call 3kali ari nie utk tambah nilai
aku:xde...saya xpernah pun call.saya tgh keje kat shah alam nie.
vly:mcm nie la puan, maybe maklumat peribadi puan dh dicuri utk sindiket pemalsuan kad kredit,puan boleh buat laporan pd "BAHAGIAN PEMALSUAN KAD KREDIT" no tel "03-27727306" nti,lps puan buat report mntak bahagian tersebut faxkan pada center kami.
aku: okey...

aku masa tue xterus call pun,2pun sbb ader org turun buat pembetulan.lps setle tlh bdk tue baru aku call....
dail no tadi,ader satu suara operator mesin jawap..."selamat dtg ke bank negara,bhgn bla..bla...bla...sila tekan bla..bla...bla....."
so aku tekan 1 pilih b.malaysia..bunyi lagu mcm kiter duk tunggu org nk angkat tue la.
so ader sorang mamat cina jugak yg angkat....suara kasar2 skit....."sam"
sam:ye ader masalah cik?
aku:okey, saya nk buat aduan pemalsuan kad atas identiti saya....
sam:boleh puan tinggalkan no tipon...utk aduan mcm nie saya kena rakam dulu untuk penyiasatan.

aku pun bg no tpon...selang 10mnt,sempat la aku g toilet.....dh kecut perot wei...sempat la ckp kat haiza dgn k.ieja aper yg berlaku.

lps tue dia call.
sam:okey puan...boleh puan ceritakan aper yang berlaku.
aku:citer la a to z mcm td,dgn rasa panik..takut pun ader
sam:okey,saya akan tanyer puan ye..puan ader kehilangan mycard sebelum nie.
---sam tue pun soal siasat la aku..pernah ke tak apply aper2 kad dekat pasaraya ke..kat maner2 ke.....aper sumer tu..so dia bgth aku maybe org ketiga,sama ada kwn,syrt2 bank, dh bocorkan identiti aku......sbb tue ader org apply kad atas maklumat diri aku.lps tue dia tanyer selain tue ader kad, kad atm atau aper akuan y aktif tak?sbb sepanjang penyiasatan "sam" nie dia akan pantau dlm masa 3hari jika berkalu apa2 traksaksi..sama ada melalui cctv atau pun tangkapan dari balai yg terdekat.dia siap amik aku punyer identiti fizikal..mcm ketinggian,berat..pakai spek ke tak...pakai tudung ke tak.......----sebijik kena siasat mcm polis tau...dia kan kata dia penyiasat SIU bank negara.....mau xtertipu aku masa tue..kiter tgh panik....pastu dia layan kiter mcm dia beto2 nk wat siasatan...101% la aku percaya.siap suh aku baca no2 yg ader kat atm card tue...so aku ader 3 akaun yg aktif...aku bagi sumer....mesti korang pk aku bodoh kan..bagi..tp disebabkab masa tue dia ckp-----
sam:mcm nie...saya akan aktifkan satu insuran percuma utk puan,bagi melindungi hak puan.cnthnya,jika berlaku aper2 traksaksi sama ada melalui kad kredit atau kad atm..atas nama puan..puan jgn risau..puan xperlu ganti apa2..sbb akaun2 pun akan berada dlm insuran td...so sepanjang penyiasatan saya..dalam masa 3hari nie saya mntk pihak puan jgn lakukan aper2 transaksi..pada maner2 kad kredit dan maner2 kad atm...jgnbgth saper dalam tempoh penyiasatan...nnt akan menganggu pihak kami menjalankan penyiasatan. pihak kami akan buat pengecaman dgn cctv di cawagan sibu pada hari tersebut la.skrg puan pergi dekat maner2 mesin atm yg terdekat,nnti saya ajar puan mcmmaner nk trace kod kecurian..dan kiter block dulu la kad2 tadi.
----so aku mntk haiza temankan aku g atm...jln laju ni,,sbb dia ckp dia ader masa 30mnt je utk trace kod kecurian dan block atm aku-----sampai kat atm aku ikut je arahan dia-----siap ckp dgn aku..jgn bgth dia no PIN kad atm aku-----katanya no tu aku je yg perlu tahu-----masa kat dpn atm aku dh siapkan pen dgn kertas nk catatkan aper yg patut-----tp xsempat sbb aku masukkan kod2 atau no2 tue..kena cepat-----kalu lmbt-----kad atm keluar balik----so dgn perasaan yg takut,panik,gelabah,cuak sumer ada-----aku pun xsempat nk catit atau baca skrin tu------lastly setle kuarla resit kan-----time tu aku xperasan aper2 lagi----dia suh aku cari ader tak keluar kod tau no kat bawah amaun balance-----sbb tue no yg dia nak-----time tu la baru aku perasan aku dh transfer duit tu tah pd saper2....tp yg hairannya kat resit tue xde no akaun pd siapa aku dh bg-----tetiba hati aku terdetik"kena tipu nie"------
sam:okey puan masukkan kad kedua
aku:alamak..kad maybank tertinggal kat rumah...rumah saya jauh
sam:td puan ckp sumer kad ader dgn puan?
aku:sumer kad ader dgn saya..tapi no kad je...ermm mcm maner ek?
sam:mcm nie la puan.....besok puan bawak kad tue ke mesin atm jgk..lps tue call saya la..kiter buat mcm td..tp igt tu puan..jgn ader org ketiga tahu hal nie...nnt ganggu SIU saya....
aku:jap2..kalu saya nk kuarkan duit kat atm?
sam:jgn puan..sbb no kad2 puan saya dh daftar utk penyiasatan..saya takut dlm masa 3hari nie kalu puan keluarkan duit dekat maner2 atm...nnt balai yg berdekatan akan tangkap
aku:okey,esok la

---nnt ai update lgi ye---

Thursday, October 28, 2010

KENA TIPU.......

kenyataan nie aku copy paste dari website bank negara malaysia.....so aku KENA. so nie peringatan untuk kawan2 yang lain...mcm maner aku boleh terkena esok aku citer detail ye...skrg ader hal yg nk setle cepat.....apa-apa pun berhati ye kawan2 sumer......



Beware of Scams Using Phone Calls Requesting Confirmation on Credit Card Transactions

Bank Negara Malaysia would like to remind members of the public to be more vigilant when receiving any calls claiming that it is from Bank Negara Malaysia or any commercial banks.

The facts are that:

  • There is no department called "Unit Kad Kredit Palsu" in Bank Negara Malaysia
  • 03-2772-XXXX is not a Bank Negara Malaysia telephone line

All individuals with bank accounts are reminded not to disclose their personal identification numbers (PIN) and passwords to third parties. Banks will NEVER request for such personal information through telephone calls.

Based on recent complaints received by Bank Negara Malaysia, there has been an increase in incidents of fraudsters making such calls to unknowing members of the public in order to fraudulently obtain their personal banking information, with the aim of siphoning monies from their accounts.

From Bank Negara Malaysia's investigations, the latest modus operandi of the scam is as follows:

  1. Victim receives telephone call from a 'commercial bank' requesting victim to confirm a credit card transaction for the purchase of goods overseas for example, transactions in Shanghai purportedly charged to the victim's credit card.
  2. When the victim informs the fraudster that he has no such credit card or transaction, the fraudster will sound concerned and will advise victim to lodge a report with Bank Negara Malaysia's "Unit Kad Kredit Palsu". The fraudster will provide the victim with the telephone number for the "Unit Kad Kredit Palsu".
  3. When the victim calls the telephone number provided, he would be greeted by an automated voice message which identifies the company as Bank Negara Malaysia, and the call will be answered by someone claiming to be a Bank Negara Malaysia officer. The officer will request for information relating to the victim's banking and credit card accounts. The fraudster will then instruct the victim to transfer money over the counter to a third party account in the pretext of safeguarding the victim's money.
  4. In other cases, fraudsters will request for information relating to the victim's banking and credit card accounts to illegally transfer funds out of the victim's bank account.

For more information on financial scams activities, visit the financial fraud alert site at http://fraudalert.bnm.gov.my. Members of the public may contact or visit:

BNMTELELINK (Customer Contact Centre)
Tel: 1-300-88-5465
Fax: (03)2174 1515
Email: bnmtelelink@bnm.gov.my

To submit enquiries or complaints, type 15888*
BNM TANYA [your enquiry/complaint]
* Sender will be charged RM0.15 for sending a message and RM0.20 for receiving a message by the telecommunications service provider.

BNMLINK (Walk-in Customer Service Centre)
Block D, Bank Negara Malaysia
Jalan Dato' Onn
50480 Kuala Lumpur
(Business hours: Monday - Friday, 9:00 am - 5:00 pm)

Or Visit BNMLINK branches in Bank Negara Malaysia Johor Bahru, Penang, Kuala Terengganu, Kota Kinabalu and Kuching

ABMConnect (Hotline to Association of Banks in Malaysia)
Tel: 1-300-88-9980

Bank Negara Malaysia
22 April 2010

Tuesday, October 12, 2010

ikut mama keje.....

Hari sabtu lps, kena keje. Sepatutnya hari minggu adalah hari-hari bersama keluarga. Tapi kerana tugas, terpaksa jua menjejakkan kaki ke opis tapi kali nie bukan ai sorang tapi angkut jgk buah hati mengarang jantung sama. Memang nk tinggalkan dengan ibu, kakak yang jaga dia tp pk punyer pk bawaklah, rasa mcm lama sgt tinggalkan dia sorang minggu nie. Hari-hari keje pun lps amik dia, ai berkung fu kat dapur..time tu dia dok main sorang-sorang gak.



posing istimewa dpt ikut mama



so inilah budak yang terpaksa ikut mamanya pegi keje....malam sebelum tu ai kerahkan dia tido awal....pukul 9mlm dah tutup sumer lampu...tinggal cahaya tv je...ai membatukan diri kat bilik, buatkan susu siap2.....dia panggil tgk tv pun ai buat2 tdo...last skali pkul 9.30 dia pun lena. disebabkan tdo awal...dia pun bangun awal....xpayah kejut pun. Siap2 beg dia, bawak 2,3 jenis toy dan buatkan sirap.

pkul 8.pagi dah get ready dalam kreta...ermmm singgah beli nasi, tapau mkn kat opis, so b8fast kami pagi tu nasi kerabu ayam goreng dan milo ais. Beli kat food court delima sek24,pagi2 dia je yang berniaga..try la bessssttttttt. So, sudahnya sampai opis awal,,,guard yg jaga kunci xde..kuar sarapan agaknya so bawak syfq tgk ikan.....teruja tgk ikan yg tiba2 datang dekat dia. Baru teringat ikan nie mesti lapar kan...lupa beli roti..kalu tak, boleh la bg ikan2 nie mkn roti kan.
lupa sgt pasal ikan nie..kalu tak dh belikan roti tadi

time zohor lepak kat surau jap....nk habiskan sirup nie...dahaga la, opis mama xde tempat utk landing

okey....dh petang papa jemput , g mkn kat sup ani utara pekena set nasi sup ayam dgn carrot susu....lps tu dtg balik opis amik kereta dan chow.......

Monday, October 11, 2010

Pesta Bunga Shah Alam

Pesta Bunga Shah Alam
7 Okt - 17 Okt 2010
Tasik Shah Alam




Kepada sesiapa yang "hantu bunga" silalah ke sana dgn segera, jgn lupa bawa duit dgn mencukupi, sbb apabila anda sampa di sana bunga-bunga orkid setia menyambut anda dgn senyuman yang berwarna warni.

tak banyak booth yg turut serta tapi tetap membuatkan anda duk termenung melihat keindahan warna orkid. jgn risau...harga yg ditawarkan pun berpatutan dan boleh dirunding.

kepada mereka yang mencari pokok2 herba...disini ada segalanya.....waaahhhhh chekya wat promosi free nie. tapi betol la...kalu xbeli pun... je. cuci2 mata melihat keindahan Allah, manusia xdapat cipta tau bunga-bungaan tu..hanya boleh diperolehi je.

kalu saper2 ader masalah tanaman ke...mereka(peserta booth) sedia bagi tips-tips dan nasihat.

kepada yang ader ruang tanah untuk bercucuk tanam, pokok buah-buahan pun ader. pasu bunga...baja...mcm2 la yan berkaitan ader kat situ....

tp ai perlukan derma kilat sekarang agar 2,3 jenis pokok dapat dimiliki..huhuuuuuu....bujet ngak ader bukkkkk,...tlg buukkkkkkkk.

tak pong..korang tulung beli ekk...ai nak pokok cempaka putih dgn kenanga kuning jek...ai janji akan jaga dgn sepenuh hati........


Thursday, October 7, 2010

Resepi Rendang Daging

sorry again dear, xde gmbr rendang ek. just resepi je. ape pun selamat mencuba.

Resepi Rendang Daging

1kg daging-potong kiub,basuh bersih dan toskan.
2 cawan santan pekat
2 sudu besar kerisik
1 sudu besar gula merah @ nisan @ gula melaka
garam secukup rasa
air sekiranya perlu

bahan kisar:-
5 batang serai
3 biji bawang besar
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit---nk guna sebuk pun boleh

bahan tumis:-
1/2 cawan minyak
2 btg serai diketuk
2 ulas bawang putih diketuk
4 sudu besar cili boh-saya guna cili boh adabi

cara-caranya:-

Panaskan minyak,tumis bahan-bahan tumis sehingga naik bau.

Masukan cili boh,tumis hingga pecah minyak. Masukkan bahan kisar dan kacau rata.

Masukkan daging, kacau sebati dgn bahan2 kisar td. Masak sehingga air daging td kering sedikit dan barulah masukkan santan, gula dan garam.

Masak shingga mendidih dan biarkan bahan2 tadi agak pekat sedikit, masukan kerisik. Masak sehingga naik minyak.

###di sini nk bg tips sedikit,bkn aper kalu suka boleh masukan buah keras sebijik atau dua dlm bahan kisar td. Kebanyakkan masakan di kedai buah keras digunakan. ia akan membuatkan masakan kita tadi rasa lemak skit###jika daging belum empuk lagi tapi kuah makin kering bolehlah ditambah air sedikit demi sedikit ikut keperluan###gunakan api yg sesuai untuk mengelakkan rendang hangit###elakkan menggunakan kuali yg nipis sebab masakan cepat hangit dan melekat pada kuali###


timing.....2-3jam bergantung kepada kuantiti daging. kalu korang bujet nk mkn dgn nasi impit boleh la rebus paket nasi impit dulu,bkn aper siap korang masak rendang, nasi td sure dh boleh potong kan...baru bleh rasa rendang daging tu dh ok ke blom...rebus nasi impit yg paket tu dlm 1 jam dah masak....nk tunggu ia sejuk tu,sedang elok sgt la kan....

Wednesday, October 6, 2010

Resepi kuah kacang

Seperti yang dijanjikan, ai nk share resepi kuah kacang untuk nasi impit, selain tgk baca dalam blog2 yang ada tak lupa jgk ai bersms dgn kakak yg duk d selayang. untuk pengetahuan korang kakak ku sumer mmg terror memasak,mak, mak sedara mmg "ore jong dapur" kalu istilah d klate. sebab kalu kenduri di kampung kan diorg gotong royong memasak kalu ader kenduri "bekwoh" kecil atau besar. dan diorg adalah diantara org penting, dilantik sebagai ketua.daripada penyediaan bahan2, masak sampai dia haruslah diorg yg akan monitor....ai...hooooo.....ai adalah jong tengok je..bab2 rasa makanan dan mengomen serah je kat ai....teruknyer haku dulu kan...so,skrg kalu nk wat mkn baru la sibuk2 calling abis adik beradik tanyer cmner nk masak......eehhh..selalu lari dr topik kan.....ini kira resepi turun temurun la kot...sbb masak pakai santan. kalu kat ini jarang la skit org pakai santan kan.

KUAH KACANG -utk nasi impit

bahan-bahan:-

300 gram kacang tanah
4 sudu besar cili boh-ai guna cili adabi
2 btg serai-diketuk
1 ketul kayu manis
2 biji bunga lawang
3 biji bunga cengkih

bahan kisar:-
10 biji bwg merah
2 inci lengkuas
3 inci halia
3 batang serai

bahan rasa:-
1 sudu besar gula pasir
1 sudu besar gula merah
3 cawan santan cair -kalu santan pekat 1cwn je
1 sudu kecil asam jawa- ai guna asam jawa adabi

cara-cara:-
Goreng kacang tanpa minyak,biarkan sejuk,ramas untuk buang kulit dan tumbuk. Kalu nak blande pun boleh jgk...tapi ai tumbuk sbb puas hati skit,,ia hancur sekata.

Panaskan minyak,tumis kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih dan serai yg diketuk.

Masukkan cili boh,tumis sekata dan masukkan bahan kisar.tumis hingga pecah minyak.

Masukkan kacang,kacau sebati dgn bahan tumis tadi.Masukkan air untuk sekatakan ia. Bila dah mesra sebati masukan bhn rasa (gula dll).

Last skali masukkan santan. Lps tu masak ikut kehendak masing-masing sama ada nk pekat atau nk cair. Untuk warna kuah yang menarik ai syorkan gula "nisan". Baru warnanya perang skit dan tidak pucat.

selamat mencuba

Tuesday, October 5, 2010

cerita ceriti open house




Nie just nk bercerita psl buat open house last weeked, xpernah buat pun sebelum nie. Kalu ader org nk datang pun just buat biasa je.tp tahun nie,tah la cmner boleh plan nk buat pun tak tahu la. Maybe ader rezeki lebih skit kan, boleh la share dgn jiran-jiran kan rakan2 opis. Sambil2 tue boleh la diorg kenal rumah kan. Lagipun sejak pindah rumah nie xde la buat mkn2 lagi. Kira elok sgt la buat time mcm nie kan. nie pun kira niat nk wat mkn2 dah settel la ye..lega sgt2...penat letak tepi yg penting hati ai suker, seronok dan lega.

Menu utama hari tu nasi , ayam masak merah, daging masak kicap dan sayur. Tempah dgn mak kawan opis. Menu tambahan je masak sendiri macam rendang,kuah kacang, nasi impit, agar-agar, bihun goreng dan goreng keropok sekilo. Tp kek coklat,lemang dan buah beli la. Penuh gak la meja. Rendang daging ai buat 3kilo, kuah kacang buat sekilo kacang tanah. Walaupun 1st time masak rendang dgn kuah kacang, Alhamdulillah ok, menjadi. Ader jiran yg suka,sampaikan dtg mkn lagi lps tuelps mkn mntk nk bwk balik skit. Ok la tu kan. Menu akan ku tempek kat sini lain kali ye…..utk panduan rakan yg amatur mcm aku bab2 masak nie bleh la refer, jgn takut nk cuba, gerenti menjadi.

Bila tpon mak kat kmpg ckp masak sendiri dia mcm xcayer…sah kan mak aku..aku sendiri xcayer bleh masak kan..tp thanks tu uncle sbb sudi tolong kacau rendang. Saper yg memerlukan tukang kacau rendang ke dodol ke bleh upah my hubby…dia sgt la pro…ai pun xserajin dia.

So, ai nk ucapkan terima kasih byk2 kpd yang sudi datang ke rumah hari tu. Bersesak-sesak dlm rumah kan, sebab xpasang khemah. Lagipun yg dtg pun memang nk tgk rumah, masing2 tgk rumah mcm berminat nk beli je, rumah kos rendah mcm tue diorg xcited tgk sbb conner lot. So, tahun depan dh xbuat kat dalam rumah ye…sbb tahun ni korang nk menjajah rumah ai tu. Tahun2 depan kita mkn kat luar rumah je. Jgn gatai2 kaki ckp “kak, nk mkn kat dalam la…!!!” sure ai jawap “ eh…tak leh2….bkn tahun lepas dh masuk ke??” mau kena smash kat uncle kalu ai jawap mcm tue kan.

Mntk2 masin mulut korang tahun depan kita buat lagi ye, kita pasang khemah plak, menu nasi kerabu dgn nasi dagang. But, don’t worry okey, ai tempah la…dah juper org yg pandai buat 2menu utama tu. Kalu ader rezeki lbh aper salahnya. Rasa seronok plak ajak kwn2 mkn kat rumah,sumer bleh chit chat, kenal2.

Walau yg dtg tu ramai kwn2 opis uncle tp diorg cepat mesra, buat ai nie mcm dh biasa jupe. Baru jupe pun dh salam kiss2 peluk cium kan. Dah tu diorg panggil uncle kat opis tue “abang” of couse la panggil ai “kak” klass ko chekya, walau muda belia org2 panggil kau “kak” aahhh…..lantak la,panggilan manja tu.

Ooooo..ader cerita ‘datin wanabe’ kat umah ai time tu..tp oooppsssttttt of record okeih….menarik buat ai tertarik utk hiburkan hati . nk tahu..jom vote !!!



Friday, September 17, 2010

ben ten


ha....amik ko, jam ben10 lbh besar dari tangan dia....




sory makcik,interframe dlm blog ai secara xsengaja..jgn tuntut royalti ye...sbb dlm blog nie xde mendatangkan/jana duit pun....
kini syfq dh pndai mntk aper2 yang berkaitan dgn ben10, jika dari kecil suka
>> power rangers
>>upin ipin
>>otomen
>>doremon
>>mickey mouse
>>ben10
>>????
so, lps nie aper lak.


dah masuk bakul.....tapi

time nie umur dia dah 2tahun



yang nie plak..dh 3tahun...

so...dah masuk dalam bakul nie...tp saper nk tolong angkat!!! jawap..jgn xjawap. kalu tgk balik gmbr dia time kecik2 kan...tetiba rasa mcm nk baby lagi...tp mmg wajib kena ader adik dah pun bdk nie....skrg nie makin menjadi-jadi plak kemanjaan dia tuh....kadang2 pening nk layan kerenah dia tau..penat...korang bayang kan la..tdo tgh hari buta pun nk suh peluk dakap dia kuat2....kalu mlm xyah citer ar....tdo satu bantal tau dgn dia...tdo rapat2 gitu......kalu uncle nk peluk dia bkn main mengamuk lagi...siap kejutkan ai suh pukul papa dia..suh tdo jauh2....so, ai bangun tepuk tangan sendiri je..asal ader bunyi mcm kena org pukul gitu....amik syarat kan.....tu bab tdo....kalu bab nk mandi dgn mkn lagi mengada2.......bkn xpandai mkn sndiri pun...tp dia nk suh kita suap..suh pujuk dia mkn ..ala2 manja berlebihan gitu...

wei..ai bukan merungut tau..lagi jauh nk mengeluh...tp dia dh umur 3tahun..dh harus bedikari sndiri gitu,....maner tahu ader rezeki dpt adik..ai xnak la dia rasa tetiba je dia rasa jauh kan. tp kadang kala perangai dia yang mengada-gada tu la pengobat jiwa ....buat kita lupa mslh..buat kita senyum....buat kiter gelak ...nikmattt tetap ader.

dalam duk bergaduh dgn dia pun...dh boleh mntk tolong...kalu bab tolong mmg rajin sgt2, nk jemur kain, lipat kain baju pastu kalu ai lambat kemas kain baju yg dh lipat tu....serah kat dia je..pandai la dia ltk kat drawer.. agak2 time nk amik baju tu kalu ader yg jatuh ke aper ke..maknanya...dia baru lps kemas la tue.....kalu ckp nk sapu..dia cpt2 amik menyapu dgn bekas tadah sampah tu.....eeeiiiii anak saper la yg rajin nie ek.....naper??? ader nk berbesan dgn ai ke? isi borang ye.....



6tahun sekali je, okey!!!!!?

salam semua...lama beto tak update blog kan..maner tah ilang mood ai...dh try cari merata tempat tapi stay gak xjupe..kat umah xde,tepi2 jln xde, kat opis lagi la xde...bila pk2 balik ilang sejak dikhabarkan ai xleh balik beraya kat kampung....ermmmm beto la tue..time tu terus ilang mood ai......huhuhu..melampau beto kenyataan haku ini..pdhal sakil M xhabis2..nk salahkan benda lain lak...

so lupakan tu sumer......so rasanya tak terlambat lagi nk wish selamat ari raye utk org2 yg baca ai punyer blog nie...hader ke?......sumer salah silap...kalu ader yg terguris hati tu ai mntk maap la byk2 tau....sengaja ke ...tak sengaja ke..ai hanyalah manusia biasa je...xlari dari membuat kesilapan..

selamat puasa nam (puasa 6 hari) pada saper2 yg tgh berpuasa..kalu kat kmpg nie tah esok lusa diorg raya kali ke-dua kan..kadang2 hidangan lari meriah dari raya syawal tu.....rindu sgt suasana mcm tue....

oooo..lupa nk citer, ai 3beranak xbalik kmpg ye kwn2....dlm sejarah la nie.....hampir 7tahun berkhidmat, ini kali pertama ai xbalik raya tau...cuti raya yg 3 hari tu tetap cuti tp dek kmpg ku yg jauh nun di sana xdpt kami nk balik..kalu balik gak....sah2 2hari dlm kreta je...xkira dgn jem lagi tu....tp redha je la ye...dh tugas nk wat cmner....kecian gak la kat org tua kat kmpg tue....rindu dgn cucu yg paling handsome tu la......kalu belah mertua syfq tue cucu yg pertama..kalu belah family ai syfq tu pegang no 43........woooo...selamat duit chekya tahun nie ek???

dlm pada tu, raya pertama sempat la duk 3G dgn diorg kat kmpg....sedih gak la....lgpun kalu 3G diorg xnak sembang dgn ai...nk tgk syfq je...jelezzz okey dgn anak sendiri.mcm maner kitorg abiskan masa 3hari tu...ala..kejap je...mcm cuti umum biasa gak......lps mkn tdo....lps tdo, bangun mkn....tu je la keje nyer..nasib baik dh penuh peti ais dgn stok2 barang.....incase kedai tak buka...tp betoila.......byk kedai mkn yg xstart berniaga lagi nie....sup ani utara je buka...tp lmbt skit la..sbb staf dia xramai yg keje..kebetulan masa ai pegi tu nasi ayam dah habis....

so.....cukup la kot kali nie je ai xbalik kmpg...but..RAYA HAJI sure ai balik tau.....mcm org duk oversea la plak kan....6tahun sekali balik beraya kat kmpg..anyway..don't wory la......i'm happy.

Thursday, August 5, 2010

longan @ mata kucing



semlm singgah kat pasar malam, ehh...xde la mlm sgt tp lps keje pkul5 ptg berdezup ke situ. nk cari brg2 dapur tp time tu duitnya gakkk ada so beli aper yg patut je. lagi satu susah nk bajet sbb xde tanda harga kat ikan2 tue, so susah skit la.

bila dh beli aper yg patut, mata dok melilau cari buah longan aka mata kucing nie. kalu last 2 week harga dia rm6 sekilo tapi smlm rm5sekilo. buahnya pun agak besar jgk, so puas hati. meh nk sharing dgn sumer dgn satu petua utk mengelakkan batuk atau sakit tekak selepas mkn buah nie.

buah nie mmg la diorg taruk ubat utk tahan lama,pastu nk elak dari serangga kan, so efet kat kita gak la. better basuh dulu. mmg seblm nie pun basuh gak..tp stay sakit tekak gak kan. time beli duk pilih2 tue lekat gak la habuk2 buah nie kat tangan kita.

petua yg ai dpt nie pun baru je. mula2 buah tu korang asingkan dari tangkainya..biar sebijik-sebijik gitu. pastue basuh lbh kurang dan rendam buah tadi dgn 2,3 sudu garam utk 30mnt dh cukup. pass tue bilas ar..tos aper sumer xkan tu pun nk ckp.

lps basuh nie, kalu nk mkn agak susah skit la sbb kulitnya lmbt kan...tp kalu tos bwh kipas kejap je kulit dia kering balik..kalu nk mkn sejuk2 taruk ar dlm peti. dan di saat ini, ai tgh mkn huhuhuuuu...bestttttttt,lps panas terik balik dari tempat keje...mkn buah sambil update blog....ala....sementara nk tunggu kain dlm mesin tue kan...bila dia menjerit siap okey la..........

tp yg aku pelik aper beza longan dgn buah mata kucing??? ade beza ke buah yg sama je.....errmmmmm. biarlah asalkan boleh mkn.


Tuesday, August 3, 2010

durimu tajam tapi best sgt!!!


ape yang dipandang tue...next week kan dh poser,jom la jemput mkn. skrg nie pegi je mane-mane sure bleh nmpk buah nie kan. ade macam-macam rege, rm10 bleh dpt 3 bijik, 4bijik dan mcm2 harga lagi. kalu ader duit lbh boleh beli yg gred D24 tue....sedap..mmg puas hati. nie uncle beli yg rm10 3bijik,tp apasal nmpk 2bijik je kan...sbb sblm aper2 ai dh mkn sebijik sorang2 kat dapur..huhuuuu.....sedap bah durian nie. lps tue buah yg kedua br mkn sama2 dgn uncle tp dia mkn 2ulas je...selebihnya ai sapu lagi...tamak kah aku!!! dgn durian no compromi tau....huhuhuuu bini saper la tue ek......tp buah yg ke-3 malu ai nk habis kan sorang2...simpan 2ulas dlm saji...spare nk letak dlm budu time mkn nasi nnt..kebetulan ai buat singgang ikan.....budu campur durian...waaaa....best wa ckp lu......

jgn pelik ar...ai dh biasa mkn mcm nie tau....org susah mkn mcm nie la....igt time kecik2 dulu......lps balik mengaji balik ikut jgn dlm hutan......wei mesti la ader motipnyer.....nk kutip pucuk keladi...ala...lupa la nama keladi tue..mmg ader dlm hutan je...kalu daun yg tua org selalu wat balut tungku yg tgh panas tue...kategori pokok herba la jgk kot...tapi naper tetiba ai lupa nama keladi tu ek???? ahhh..abaikan...so pucuk keladi tu kiter rebus..lps tue mkn nasi dgn pucuk tadi cicah budu yg ader durin tue...ala...tak semestinya daun tue....maner2 ulam pun bleh jgk la yg penting ader budu dgn durian...lps tue taruk la cili....mkn sure bertambah punyer...

wei......selalu lari dari topik ar...meh sambung balik. so mlm td uncle balik keje dia hulurkan lagi 2bijik durian...waa....best2...durian D24 lagi...sebijik rm10, okey la tp mmg puas hati...isi dia tebal gak la...wrna kuning...rasa of course la best la.......

tp skrg ai duk teringat buah longan plak.....besok cari la...besok ader pasar mlm....jom!!!

Sunday, August 1, 2010

selamat...selamat..selamat


alhamdulillah....dah genap 3 tahun anakku.....w'pun just potong kek cukup la.....dia pun maner tahu erti sambut menyambut nie lagi...budak2 tau sronok tiup lilin dgn potong kek je...yg lobih2 makpaknya kan...tp cukup la utk sambut dgn keluarga kecik kami nie......huhuuuu..kalu nk besar2 wat kat kmpg...aterrrr...sepupu-sepapat belah ai je dh 4olbh kan...harus la meriah...eehhh..harus plak.....wajib,wajib meriah...time tu masak 10ekor ayam pun belom tentu cukupkan

ai tau la ai minat biru...tp kek tu xde kena mengena okieh. ai xde plak pesan kat org buat kek tu suh taruk wrna biru......yg ai pesan cuma nk spiderman je....anak ku kan suker katoon...so amik la tema katoon skali skala.....nk letak otomen karang ai takut dia fire kek tu kan .....time amik ptg jumaat tue check tgk...waaa.....biru dik...cayalah....lainkali akak dtg tempah kat kedai ko lagik eh...kira lps nie ai booking kat sini je la....pdhal dh untung bdk tu nk terima booking ai nie...sbb last minit baru nk gie tempah....bkn salah ai ye.....benda ni xdirancang pun...dia jadi sepintas lalu je...dlm pala otak aku..nk beli 1slice je kek kat SR.......tp uncle siap apply cuti nk potong kek dgn anak dia mlm tue, so wajib la ai ikut skali ye......



so, menu utama mlm tue adalah mee udang dgn sup tulang rusuk..haaa...nie sumer request by uncle.....so menu sampingan sambal bilis+petai, daging goreng+kacang panjang...sorry xde la dlm gmbr tue..sbb xsempat nk snap pun......nk mkn baru hidang kan....so mkn panas2 lagi syok la......tp bila dh mkn sembang aper sumer bleh tak ai lupa tembikai dlm peti...time tgh2 mlm kemas meja nie...masa nk simpan kek dlm peti...waaa......br terpandang buah tu xkuarkan td...huhuuuu...nmpk gayer ai la tu yg kena brabiskan....bleh lupa buah dlm peti tue.........

so kpd yg dtg dlm keadaan terpaksa...sbb lastt minit baru call...tq la......salah kami gak.....ape pun ai tetap happy...sbb biras ai bwk pokok bunga..biar pun bestday syfq..ai yg dapat hadiah.....chomel2.....time kasih daun keladi...kalu nk datang sini...bwk la pokok bunga lagi ye.....

Friday, July 30, 2010

penat....


ape la....pagi2 la mengeluh xtentu pasal...mau xpenat ari nie EL lagi,ader hal skit pass tue bercampur kebetulan dgn besday anak teruna ai...wei...sory la xde wat makan2 pun, w'pun aku tak gie keje ari nie,syfq tetap ku hntr ke rumah pengasuh...kan dh ckp tadi ade hal....kena tunggu driver gak la....kan dh melalut..topik sebenarnya dh larik...

okey la meh kiter kejar balik, penat pagi2 nie sbb lps hntr syfq ai ader projek...korang..pantang sebut projek ek.....bkn aper...sblm driver balik xkan nk rilek je kan...so mulakan projek membersihkan rumah..hhuuuu...rajin kan...sbb lantai dh berdaki...berjln pun xtgk lantai....so mula dr bilik no 2....naper 2...sbb no 1 suh uncle la mop.....nk jgk suh org kan....lps tue basuh tikar....eermmm..habuk yg boleh tahan gak la......terbersin gak la. 3,4 kali tu.....ai kan ader resdung..alahan dgn habuk nie....lps tue mop.....lps tue mop kat ruang tamu plak.......waaa....nk habis kan tue semput gak la...wpun umah kecik...semput gak.....tu la..nmpk nau xde xcersice kan....br padan dgn muka haku.....wat keje skit dh mengeluh.

lps tue bersihkan skit yg kat luar pagar tue...ala dpn umah...ader byk daun2 kering nk masuk longkang....skrg nie kan byk kes denggi.....sblm longkang sekeliling umah aku tersumbat wat la aper yg patut...nasib baik masa wat keje nie xde plak jiran ai kuar..bkn aper kalu diorg kuar...sah2...xjadi keje ai ari nie...dh la lama sgt kitaorg xbergosip nieh...aper susah.....petang2 skit la...lps hal ai setle kan....hhuuuuu.....yg tgk aku wat keje nie bdk2 skolah je...mesti dlm ati diorg berkata2 "rajin la maid org umah nie...smpai ke luar pagar tu haa...sapu smpah".....aper...maid?..maid pun maid la....ai rela u........

so, skrg tgh bersenang kat dapur.....sambil minum air twister...angin yg sejuk2 nie nikmat beto......tapi.............tetiba teringat kat opis..keje byk lagi...dh la ari nie 30hb.....report byk x key-in lagi nie..huhu...capek sihh......nk blaja wat report lagi...huhu..


aper pun..

utk syfq semoga panjang umur, sehat selalu, dmurahkan rezeki, menjadi anak yg soleh....mama dgn papa sayang sangat kat syfq tau...walaupun skrg dh besar..perangai pun dh mcm2..manja makin menjadi-jadi......nnt mlm kiter potong kek ye...



....so, kat dapur,bilik air sumer blom lagik...ishh..dapur jela...bilik air tu rutin uncle..ai xmasuk campur.....pemalas beto haku.....kat dapur nie jap2 lagi la....tunggu nasi lemak ke...nasi kerabu ke...jgn uncle lupa dah beli utk ai sekali...lapo nie.....



Wednesday, July 14, 2010

vaksin H1N1

salam sumer......

harap2 kowang sehat la ek...ari nie ai mc....bkn sbb amik vaksin tue...tp ader la xberapa sehat skit...tapi alhamdulillah ai dh berjaya poser ganti....xde la nk kecoh pun tapi tahun nie adalah tahun yg sungguh liat nk ganti poser wahhal 7 ari je......tahun lahirkan syfq lagi la...xdpt nk poser 24 ari..tp rajin je ganti awal2.......so jgn di ikut perangai yg xberapa elok nie ek....buang jauh2.

nie nk citer semlm g klinik kat seksyen 7, ala... klinik biasa yang ai pegi tu la...syfq demam + muntah2....sampaikan masuk klinik pun sempat dia muntah kat dlm tue..huhuhuuuuu...haru biru dibuatnya..nasib baik bwk kain lampin..kutadah kan jua dgn kain tue la....bila jupe doktor dia ckp tekak nyer ader merah2 skit.....demam xde la tinggi sgt..muntah2 tue pun maybe sebab dia pening.....so stop susu dulu......ubat pun doktor bagi yang 'vontot' punyer.

alang2 dh jupe doktor nie uncle tanyer pasal vaksin h1n1...sbb nmpk kat depan td vaksin ada kat sini...rege nyer rm85 per/person. w'pun bdk kecil kena amik half je...tp byr tetap sama sbb dia stay buka 1dos...uncle dgn syfq medical cover by ING...tp doc ckp utk vaksin nie ING xcover...huhuhuuuu...dok congak2...3org rm255. mak aiiiiiiii.....duit nan ado utk org mkn gaji mcm haku nie......

pastu duk borak2 dgn doc tue...valid ubat tu setahun...br ai tahu igtkan sekali amik je seumur idup....dia ckp lagi sebenarnya mcm2 vaksin yg ader yang berkaitan dgn H%...cth h1n1...h2n2..tu jela yg sempat aku igt...doc tue sebut macam2...tp disebabkan musim skrg adalah H1n1 yang kuat...nk kesan penyakit ni pun susah..."better u amik"....kadang2 seseorg tu kena h1n1 tp ader yg bleh diri dia cover sndiri tp xbanyak la...sbb symptom2 lbh kurang mcm demam biasa yg ader batuk..selsema.....yg kiter tahu kat paper tu mmg kes2 yg dh admit..yg diri nyer dh teruk..ataupun yg berisiko...doc tu pun mengaku dia sbg doktor dlm byk2 vaksin..dia just amik vaksin h1n1 je...sbb keadaan di malaysia masih ada.

lps doc citer mcm tue baru la ai paham detail skit....pk2 better amik sblm bulan poser...tp kalu amik kat sepital gomen brape ek kena byr....kalu gomen cover sumer ok la gak.....penduduk kat malaysia ni amnya pun bukan kategori mampu nk byr rege vaksin tue..termasuk la ai.....kalu isi rumah paling koman 5 org..dh brape tu ek........total la sndiri.....

okey...tu je la yg nk sharing dgn kowang kali nie.....aper pun mencegah lebih baik dari mengubati.....yang baik itu datang dari Allah...yg xbaik dtg dari kelemahan diri ai sendiri.....


-------------------------------SHARING is CARING'---------------------------------

Thursday, July 8, 2010

dah besar

wei...mkn aper tuh???

boring arr main sorang2....xde kwn ;)

dah besar anak ai...hujung bulan nie cukup ar 3tahun.......




xde keje!!!


huhu...lama giler x update blog...bkn xde citer tapi byk citer yg xleh nk diceritakan...huhu...lantak ko la labu.....kalu xnk citer diam je la...

nie gmbr yg balik kmpg ari tu...w/pun byk xtvt kat kmpg masa tue..tapi xde gmbr,kebetulan camera moksu pinjam..so balik tnpa kamera la ari tu...xpe la janji ai sronok,2,3ronok bleh balik kmpg...sampai ptg sabtu kat umah umie....tp tetap balik tdo kat umah mak ai okeh.....aper motif....motifnyer pagi ahad tu ai dgn adik bradik ai ader meting...so uncle pagi2 dh blah g umah umie....anak bujang ai...mmg 2,3 hari slbm kami balik lagi dh ader dayang2 a.k.a sepupu papat dia duk tunggu...so xyah peduli la kat dia....bdk2 tu lbh teror jaga syfq kat kmpg...ai cuma pantau dari jauh je...bkn aper takut main atas jln....dh la moto kreta laju2 situ....masuk hutan xkisah sgt...

pagi2 dh kutip bunga2...bkn tokmek dia tanam pokok tue..tapi kutip tepi jln...kalu kat sini bunga tudung periuk warna merah atau kuning...tp kalu dlm hutan punyer colour dia oren skit la.....masing2 ader kreativiti masing2 utk buat mcm2 dgn bunga tu...dari cincin, gelang dgn rantai....tapi deco kat anak bujang aku...huhuhuuuuu.......si syfq plak mcm rela je sepupu sepapat dia buat aper pun.....siap tayang2 kat ai lagi bila dpt pakai benda lah tu.......suke sgt.....

itu bab syfq.......dgn dunia dia

ai mcm biasa la..kalu dh balik kmpg time cuti skolah...ke hulu hilir dgn kenduri la....gmbr adik ipar kawen pun xsempat nk mntk dgn diorg....huhu...mmg penat giler balik kali nie...mkn xpayah citer la...tp beringat jgk...time kenduri mcm nie perut ku manja skit..kalu silap mkn jwpnya....xleh tdo mlm la....tp alhamdulillah xde ape2...nasib baik jaga...kalu x....jd mcm sblm nie....duk berebut abg Tand's......dgn yg lain....pejam celik pejam celik dh ari jumaat....pgi sabtu dh nk kena gerak ke shah alam...tp KB ai xsempat pegi pun lagi...dlm sejarah beto..punyer la kebizian time tu.....ai merajuk pun ader....nasib baik tau bwk g KB jap...kalu tak nasib la......g mkn nasi kerabu ayam percik lagi...best..best...saper pernah mkn kat gerai "yati ayam percik" mesti tau punyer...best sgt2....rege pun ok la......naper la uncle tu baru nk bwk ai g mkn kat situ...huh...nasib la.....

kalu saper2 nk g mkn kat situ...korang tanyer mr google la ek....



Tuesday, May 25, 2010

bawal sweet sour


saper xnampak ikan tu..haaa...paham-paham sendiri la ye. kali nie buat campur nenas..td beli kat opis...actualy nenas tu xbrapa masak lagi...elok utk mkn cicah dgn kicap...tp tu la..nmpk masa kat kantin time lunch tu mcm nk mkn sgt...so kalu nk mkn mcm tu je keadaan xberapa mengizinkan, so boleh letak dlm masakan pun dh okey kot...so,xbrape nk menjadi la nenas mcm tue..xde rasa sgt masam manis nenas tu..kalu nenas tu masak skit ke sure air nenas tu best kan....yg penting....xmenjadi pun habis gak.....

kebetulan balik keje ader pasar, peti pun dh kosong sbb cuti hujung minggu mkn kat luar je....malas masak punyer keje la..so beli la apa yg patut...xbanyak pun cukup 2,3 hari okey la....esok lusa bleh g pasar mlm lagi kan.....igt nk cari ketam tp ader petua org ckp...kalu nk beli ketam...beli time tgh bulan/bulan mengambang/bulan penuh...huhu...sure isi ketam tu penuh....try ar.....nnt hujung minggu nie try beli....waaa....meleleh air liur ku.......buat masak lemak ke kan...huhu....best2...

resepi untuk buat sweet sour nie korang bleh refer kat sebelah tu....menu masak ader mcm2 kat blog diorg....klik je....brg2 pun senang nk cari dan senang je nk buat...time ai buat semlm ader tersilap skit.....tu la duk tgh masak pun duk angau kan...bkn angau aper pun...penat duk pk masalah yang bertimpa-timpa....bkn kena kat diri aku pun..tempias sure kena...tu yg poning den kat dapur.......


Thursday, May 20, 2010

nasi goreng



mkn time...!!! kebiasaanya kami mkn nasi goreng nie waktu mlm...skit je....cukup la 3 org mkn.......sbb minum petang time tu adalah bersama mee udang......so mlm mkn ala kadar je....4,5 suap sorang pun cukup lah. nasi kena ada jgk sbb ada budak kan...kalu ikut malas mmg xnak masak.....w/pun simple je nasi goreng tu yg penting ader udang jgk.....tp kena siap potong 2 udang tue sbb senang bdk kecik nk mkn ......syfq setakat nie lbh pandai mkn seafood...mcm ketam...dia suka sgt2.....sebulan sekali boleh la mkn ketam kan...xmampu nk beli tiap-tiap minggu...

Wednesday, May 19, 2010

kelam kabut


nie citer semlm,balik dr opis dh la dgn ujan yg sgt lebat kan...lps amik syfq lagi la bertambah lebat ujan..lama plak tu..duk intai dr pintu 4 kumtum bunga ros pink dh makin layu...bunga nie xleh kena hujan sgt...tgk pagi td..cantik je kembangnya..kalu tak..bertahan jgk 3,4 hari..tp tu la nk wat cmner.....

tp nie citer lain, pasal puting susu..lps kuarkan baju2 syfq dr beg, ai campak je botol susu ke dlm sinki..tggu la..malas nk basuh lagi w/pun mmg dh bersih pun...letak te kat tepi sinki tue...sbb kebiasaanya,kalu dh sampai rumah dia lmbt skit mntk susu..kecuali nk tdo...lps teman dia tgk otomen kosmos, mkn sumer pkul 11.30mlm dia ajak tdo....mntk susu...so,dh menjadi kebiasaan ai bilas sekali lagi sblm guna....ALAMAK..puting susu hancur.....mulut dh bebel2.....sbbnya baru je tukar puting susu dia ..tup-tup dah hancur....xleh guna nie...

dgn confident ai nk g amik puting dlm kabinet..dlm ati ader 2 lagi spare puting yg xguna nie.....cari punyer cari xde wei...haa... sudah.....maner akunk kecau puting mlm2 buta nie....dh tue abis kabinet,tuperware ai selongkar..seingat aku la..ader 2 lagi tau..maner campak tah.....syfq dh nangis2 mntk susu....campur dgn ngantuk...nak tak nak terpaksa jgk guna puting tu...tp nmpk sgt dia mcm xselesa..ye la..kuar susu banyak tu..lubang puting dh hancur.....

lastly sms uncle..suh singgah 7E...kalu xsilap kat sek2 ader jual..mntk2 ader..kalu xde cmner??? biasa beli puting dia yg jenis "Y"....kat PKNS je ader....syfq dh lena aku yg xleh tdo duk pk.......

uncle balik ckp xde...dh 2 7E dia cari...uishhh..masalah nie......jam dah 1.30pgi....xpe la....pagi esok bangun pagi2 ..cari kat kedai runcit...kedai tu mesti ader kot....

so,subuh2 ari aku redah g kedai...pakcik kedai tu duk buka pintu....baru nk masuk buka lampu.....aku jerit.."pakcik....tlg saya,saya nk beli puting susu" tetiba pakcik tu terkejut..mau xterkezut org tua tu...dgn xbagi salam ai serjah je...nasib baik mood dia okey...so dpt jgk akhirnya .....pakai la sementara yg tue...syfq xbiasa pakai yg 'doktor baby' nie.....tp nk wat cmner......hjg minggu nie la baru g cari.......

bila dh bangun pagi2 mcm tu kan, berlari plak g kedai runcit dlm gelap la tu....berpeluh xpayah citer .....sempat la buat telur masak separuh..mkn dgn blackpaper 2biji.....huhhu..penat...cmnie la kot mak aku dulu kan.......pengorbanan dia lagi la.....nk besarkan kami 11org yg mcm peel perangai nie.....


Tuesday, May 18, 2010

lauk diet @ xde selera!!!


hehehe....mcm dh malas sgt nk masak kalu nmpk mcm nie kan? wei..jgn salah paham ekk..nie lauk ai sorang je yg mkn..diorg mmg dah ader lauk mcm biasa...haku nie xde la zalim sgt nk bagi family mkn mcm nie je....walaupun entry sblm nie yg pes tom yam tu xleh kirim..ai gurau je....nnt saper nk ckp ekk..yg penting meh amik sendiri ye...

nie nk citer psl lauk tu....nk kata diet xjgk..sbb siang mlm mkn byk jgk w/pun lauk mcm tue je...bkn sebiji telur la...tp sebiji lagi dh landing atas pinggan nasi...maner leh tunjuk nnt korang ckp "cmner nk diet kalu mkn nasi byk nie...mlm plak tue" seblm ader yg tegur lbh baik xpyh letak gambar tu kan.....

nk kata xde selera...xjgk....tp dh siang ari mkn mcm2....dh muak lauk lain...tp tetap lapar gak...haaaa..telur kicap dgn bawang nie best gak....dgn nasi panas kan......ader org ckp best lagi kalu telur tu goreng dgn planta.....nasi tengah panas tu ko taruk la blackpaper skit...bau mmg cukup membangkitkan selera...

tp,kalu la selera ai tetap maintain cmner nie....cmner nk kurangkan berat bdn balik...kalu sblm nie berat ai 50kg....tp start bln feb tahun nie..berat ai mcm tgh peknen 7bln (baru belek buku pink...buku check up) pdhal xpeknen pun.....jgn xcayer........

selera tetap mcm biasa w/pun tgh byk masalah skrg....makin duk pk...makin lapar perut ku...tulung...tulung...tulung la haku nie.....dah la xde stamina lansung skrg nie..kalu dulu naik turun tangga.....skrg g opis...kuar umah 5 langkah..masuk kreta....sampai opis duduk je kejenye....nk bangun pun xsempat/malas...

cmner.....? ader saper2 nk tulung nasihat....seruis nie..tulung la....

Tuesday, May 11, 2010

saya seorang pemalu

malam td dia yg beria suh ai amik gmbr...tp dia nk posing mcm nie...bila suh pandang tpon dia wat style lain plak..tetiba teringat bdk kat tanjung harapan, klang dengan mak dia ari tue...bdk skrg xpayah ajar posing..tahu dah nk pose cmner......


tapi anak bujang ai nie mmg seorg yg pemalu...setiap hari hantar..dia pegang tangan kita suh hntr sampai dlm bilik dia..dia wat mcm rumah dia dah..pengasuh pun mcm xkisah dah....kalu ari xkeje..terserempak dgn pengasuh dia pun..dia buat deekkkk...je...bila org panggil nama dia...buat2 xdgr.....lps tue dia lari masuk rumah....kalu ai x ikut dia jerit suh masuk dlm rumah........ai nk bergosip dgn jiran2 pun xleh.


korang tgk muka otomen je la ye!!!

Monday, May 10, 2010

...roses...

xbrape bau sgt tapi warna dia cntik





yg warna pink nie bau dia best sgt...sweet...syfq pun suka bau bunga nie...kalu dia nmpk bunga pink nie kat pokok dia suh aku cuim.....past tu dia ckp ".....nie..........ama...daaappppp...dapppppp........."ni mama,bau sedap


udang sambal petai


jom jamu mata tgk sambal udang nie.....1time buat tau...sblm nie ai juara makan yg org buat je....jenuh ptg tu sms kakak tanyer cmner nk kurangkan bau petai...tanyer ader petua tak kalu buat sambal nie nk kurangkan bau petai yg mencengkam jiwa tue. sbbnya petai tu muda lagi...baru je amik...ai xtanam petai la...jiran yg kasi...hujung minggu dia balik kampung kat pahang..so dpt la merasa petai free..huhuhuuuu..byk plak tue dia kasi.....nk kopek buah nie jenuh gak la..sbb isi nyer kecil lagi...tp ku gagahkan jua demi uncle yg minta masak dgn udang...anak bujang ai yg tlg buangkan kulit.....nasib baik ader yg bantu......

ader lagi isi petai balance ari tue..uncle suh buat dgn ikan bilis lak.....balik keje nnt la buat kan..takut rosak plak isi petai tue.......

korang nk resepi ni gak ke.....xpayah la........sama je dgn wat sambal biasa...cuma tambah petai je..cuma ai nk kongsi petua yg kakak ai bagi..nk kurangkan bau tue kan......lepas korang dh asingkan isi petai tu kan...korang rendam je dlm air.....lps 5,10 atau 15 minit korang tukar la air tu......mcm ai...dr mlm rendam air...tiap kali masuk dapur,ai tukar air dia....huhuhu...bau dia lekat kat tangan wei..kuat beto bau petai nie........pagi tu masak la...


Tuesday, May 4, 2010

pes tom yam




jual...jual...jual...duo poloh riya..duo poloh riya se...sapo nok bleh oder dgn kawe deh....mak aiii..mentang2 la dlm kelas td aku paling kuat jerit sebut marketing..tetiba nk berniaga plak... xyah la...

dah la..meh nk citer psl pes nie...rege dia aku xpasti plak brape hinggit..ni pun eshan BIL tolong bawakkan dari kampung ari tu..kalu x....xrasa la ai...sblm nie tahu pes nie mcm tue je...tapi hujung tahun lps kot...tetiba duk bergosip dgn ipar duai psl tempat mkn tom yam best kat area shah alam nie...abis tu ai ckp kat kat dpn plaza alam sentral tue..mmg siot best wei...kdg2 kitorang mkn kat situ...tp byk kali bungkus ar..mkn kat rumah boleh hirup wei..kat situ malu la beb...drop uncle punyer water face je nnt nengok bini dia wat cmtue kan..

kat situ jgk ai bwk member opis mkn...sumer puas hati...tp lain kali kiter jgn dgr cakap budak yg amik order ek....nyesal pun ader lagi nie...beto tak laily???

duk best bergosip...sepupu uncle, rudy ckp...dia boleh buat ar!!! dia selalu buat,siap bwk g opis bg kwn2 rasa..bagus beto...so suh dia masak...pergh..mmg x sia2 suh dia masak. lps tue la baru suh BIL bawak dr kmpg...tp mula2 ai wat xpast wei.....ader la dlm 3 kali....kali ke4 ai dh feedup..so pujuk rayu rudy suh dtg umah ajar ai masak...malu tolak tepi wei...naper plak malu? mau xmalu..rudy tu lelaki wei..ajar pompuan masak....ah..lantak la....asalkan dpt mkn yg superb kan....so ai sedia brg2 je la...

dah masak aper lagi....rasa ar sampai kenyang!!! mesti korang telan air liur dh kan..tp silap ai ari tu...x snap gmbr masa dia masak..at least bleh ai perturunkan resepi dgn cara masak kat sini...tp lps tue ai buat mmg jadi ar....ikut rasa ko nk rasa tom yam yg kow..ko taruk la benda tue lps skit...nk pedas ko taruk ar cili api..kalu dh taruk cili...harus taruk gula ciput...jd ar manis,masin, masam pedas..wat ar telur dadar...goreng ar kailan dgn ikan masin...mkn dgn nasi panas2....lps tu tdo..nikmat beto..

tp ai nk balik kmpg..any body nk kirim................................................................................................................................................................

--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
KIRIM SALAM JE LA WEI.......


mangga...yum...yum...



hehehe...telan air liur la korang tgk mangga ai nie kan...opsss...terlebih sudah...al-maklum la maybe ader yg baca blog ai di saat ini tgh peknen atau dgn lbh tepat mmg tgh mengidam benda alah nie...wei aper susah,kat pasar mlm byk okeh...korang bleh je cari kat maner2 pun...even kat pasar pun byk..mangga apel, mangga telur,sumer jenis mangga ada....

buat kerabu mangga ke...cicah kuah royak mak bee ke..aper-aper je lah..sure meleleh punyer lah....ai nie ckp je pandai..kerabu xreti nk wat..mkn korang jgn tanyer...haku bab2 mkn nie jgn la nk kelentong..kalu xsedap sure xmkn nyer......nie pengakuan ikhlas beb.....

apa pun meh sini...nk citer skit...lps pindah nie kami..pergh..kami tu..mcm ramai je....actualy ai dgn uncle dh stop beli mangga kat pasar...sbb umah dh ader pokok..tu pun nasib baik tuan rumah sblm ni yg tanam...kalu ai baru tanam..tah..15thn lagi kot baru bleh rasa....tp ai xpasti la plak mangga nie jenis apa...kan dh ckp td...ai terrer mkn je....yg penting rasa dia best...ranum gitu...masam-masam manis. kalu sebelum nie buah dia kecik je..tapi lps beli baja..mak aiii....buah dia 2kali ganda besar....bunga pun xbrenti w'pun xbanyak....TAPIIIIII


yg ai geram sgt nie buah muda lagi dh byk busyuk...ader ulat....tiap hari ai duk jeling-jeling...lps satu...satu buah gugur..bila tgk..dh busyuk..kalu dlm 10biji..maybe 3biji je yg dapat mkn...yg lain dh kena hentam dek ulat....

korang ader tips tak nk wat cmner....nnt bgth ek..kalu berkesan tips korang tu...nnt ai bg mangga....huhuhu...igtkan nk bg habuan aper td..kalu takat mangga xpayah la kan....buang masa je chekya nie..