Monday, May 10, 2010

udang sambal petai


jom jamu mata tgk sambal udang nie.....1time buat tau...sblm nie ai juara makan yg org buat je....jenuh ptg tu sms kakak tanyer cmner nk kurangkan bau petai...tanyer ader petua tak kalu buat sambal nie nk kurangkan bau petai yg mencengkam jiwa tue. sbbnya petai tu muda lagi...baru je amik...ai xtanam petai la...jiran yg kasi...hujung minggu dia balik kampung kat pahang..so dpt la merasa petai free..huhuhuuuu..byk plak tue dia kasi.....nk kopek buah nie jenuh gak la..sbb isi nyer kecil lagi...tp ku gagahkan jua demi uncle yg minta masak dgn udang...anak bujang ai yg tlg buangkan kulit.....nasib baik ader yg bantu......

ader lagi isi petai balance ari tue..uncle suh buat dgn ikan bilis lak.....balik keje nnt la buat kan..takut rosak plak isi petai tue.......

korang nk resepi ni gak ke.....xpayah la........sama je dgn wat sambal biasa...cuma tambah petai je..cuma ai nk kongsi petua yg kakak ai bagi..nk kurangkan bau tue kan......lepas korang dh asingkan isi petai tu kan...korang rendam je dlm air.....lps 5,10 atau 15 minit korang tukar la air tu......mcm ai...dr mlm rendam air...tiap kali masuk dapur,ai tukar air dia....huhuhu...bau dia lekat kat tangan wei..kuat beto bau petai nie........pagi tu masak la...


No comments: