Wednesday, October 6, 2010

Resepi kuah kacang

Seperti yang dijanjikan, ai nk share resepi kuah kacang untuk nasi impit, selain tgk baca dalam blog2 yang ada tak lupa jgk ai bersms dgn kakak yg duk d selayang. untuk pengetahuan korang kakak ku sumer mmg terror memasak,mak, mak sedara mmg "ore jong dapur" kalu istilah d klate. sebab kalu kenduri di kampung kan diorg gotong royong memasak kalu ader kenduri "bekwoh" kecil atau besar. dan diorg adalah diantara org penting, dilantik sebagai ketua.daripada penyediaan bahan2, masak sampai dia haruslah diorg yg akan monitor....ai...hooooo.....ai adalah jong tengok je..bab2 rasa makanan dan mengomen serah je kat ai....teruknyer haku dulu kan...so,skrg kalu nk wat mkn baru la sibuk2 calling abis adik beradik tanyer cmner nk masak......eehhh..selalu lari dr topik kan.....ini kira resepi turun temurun la kot...sbb masak pakai santan. kalu kat ini jarang la skit org pakai santan kan.

KUAH KACANG -utk nasi impit

bahan-bahan:-

300 gram kacang tanah
4 sudu besar cili boh-ai guna cili adabi
2 btg serai-diketuk
1 ketul kayu manis
2 biji bunga lawang
3 biji bunga cengkih

bahan kisar:-
10 biji bwg merah
2 inci lengkuas
3 inci halia
3 batang serai

bahan rasa:-
1 sudu besar gula pasir
1 sudu besar gula merah
3 cawan santan cair -kalu santan pekat 1cwn je
1 sudu kecil asam jawa- ai guna asam jawa adabi

cara-cara:-
Goreng kacang tanpa minyak,biarkan sejuk,ramas untuk buang kulit dan tumbuk. Kalu nak blande pun boleh jgk...tapi ai tumbuk sbb puas hati skit,,ia hancur sekata.

Panaskan minyak,tumis kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih dan serai yg diketuk.

Masukkan cili boh,tumis sekata dan masukkan bahan kisar.tumis hingga pecah minyak.

Masukkan kacang,kacau sebati dgn bahan tumis tadi.Masukkan air untuk sekatakan ia. Bila dah mesra sebati masukan bhn rasa (gula dll).

Last skali masukkan santan. Lps tu masak ikut kehendak masing-masing sama ada nk pekat atau nk cair. Untuk warna kuah yang menarik ai syorkan gula "nisan". Baru warnanya perang skit dan tidak pucat.

selamat mencuba

No comments: